26. travanj. 2018.

Tematska sjednica saborskog Odbora – Kakav nam je Zakon o brdsko-planinskim područjima potreban?

Objavljujemo prezentacije sa sjednice Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu o budućem Zakonu o brdsko-planinskim područjima!

Predsjednik Odbora, Tulio Demetlika istaknuo je da je tematska sjednica sazvana kako bi se upoznali s iskustvima alpskih zemalja u razvoju i realizaciji javnih politika brdsko-planinskih područja te ih iskoristili u izradi budućeg Zakona.

Sjednica je održana u suradnji s udrugom „Eko-Kvarner“, a istoj su prisustvovali veleposlanik Švicarske konfederacije Stefan Estermann, veleposlanik Francuske Republike Philipp Meunier, ataše za poljoprivredu i pitanja okoliša veleposlanstva Republike Austrije u Republici Hrvatskoj dr. Christian Brawenz, Velimir Žunac državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova, Katica Mišković pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i EU fondova, gradonačelnici i načelnici općina iz brdsko-planinskih područja, predstavnici Udruge gradova u Republici Hrvatskoj te stručnjaci iz područja razvoja brdsko-planinskih područja.

Svi su razmijenili svoja iskustva, mišljenja i stajališta kako bi pridonijeli izradi kvalitetnog, smislenog i primjenjivog Zakona o brdsko-planinskim područjima. Novi Zakon trebao bi omogućiti društveni, socijalni i gospodarski razvoj te svaki drugi razvoj općina i gradova u brdsko-planinskim područjima u skladu s njihovim posebnostima, jedan je od zaključaka sjednice.

BPP 1 – Francuska Présentation loi Montagne 2018 HRV (1)
BPP 2 – Švicarska Presentation Switzerland