13. srpanj. 2017.

124. sjednica Odbora regija: novo vodstvo i usvojeno hrvatsko mišljenje

U Bruxellesu je, 12. i 13. srpnja, održana 124. sjednica Europskog odbora regija (EOR), obilježena završetkom polovice petogodišnjeg mandata pri čemu su, sukladno pravilima EORa, izabrani novi predsjednik i članovi Predsjedništva.

Dosadašnjeg predsjednika, finskog europučanina Markkulu zamjenio je socijal-demokrat Karl-Heinz Lambertz, član senata njemačke zajednice u Belgiji. Od hrvatski članovi Predsjedništva ponovno su izabrani Vojko Obersnel kao potpredsjednik i Bruno Hranić kao član, a voditelj hrvatskog izaslanstva sljedeće dvije i pol godine bit će župan Nikola Dobroslavić.

Načelnik Hranić na ovoj je sjednici predstavio mišljenja o energetskoj uniji i čistoj energiji kojom se nastoji urediti novo energetsko tržište i doprinijeti globalnom i sveobuhvatnom prijelazu na niskougljično gospodarstvo. Usvojeno mišljenje podržava nastojanja EK-a da postavi energetsku efikasnost na prvo mjesto, postigne globalno vodstvo u obnovljivim izvorima energije i pruži poštene uvjete za potrošače. No, istodobno, izražava žaljenje što ti ciljevi nisu u potpunosti provedivi u popratnom zakonodavstvu i nezakonskim inicijativama. U mišljenju se naglašava i ističe važna uloga lokalnih i regionalnih vlasti u pružanju strateškog vodstva na razini najbližoj potrošačima, upravljanju decentraliziranom proizvodnjom energije, poticanju odgovarajućih uvjeta za ulaganje, kao i povezivanju energetskih i klimatskih politika sa stambenim politikama, politikama energetskog siromaštva, prometa, ekonomskog razvoja te korištenja zemljišta ili prostornog planiranja. Posebno se naglašava što hitnija potreba odustajanja od izravne ili neizravne potpore za upotrebu fosilnih goriva jer one kamufliraju pravi društveni i okolišni trošak takvih goriva i umjetno nižih cijena.

To je ujedno i drugo mišljenje koje je pripremio neki hrvatski član otkako je RH postala punopravni član Europske unije. Europski odbor regija, savjetodavno je tijelo EU-a koje okuplja 350 predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti iz svih država članica. Hrvatsko izaslanstvo čini 9 članova iz redova župana, gradonačelnika i općinskih načelnika. Iduća plenarna sjednica EOR-a održat će se u listopadu.