16. travanj. 2014.

2. sastanak RS za EU programe i fondove + predstavljanje OP URBACT III

U Zagrebu je 15. travnja održan drugi sastanak Radne skupine za EU programe i fondove na kojoj su sudjelovali članovi iz 11 gradova: Čazma, Daruvar, Pakrac, Pazin, Prelog, Rijeka, Senj, Velika Gorica, Virovitica, Zadar i Zaprešić. Na sastanku su izabrani voditeljica radne skupine (Dražana Halar iz Velike Gorice) i zamjenica voditeljice (Marica Babić iz Zadra). Dogovoreni su i daljnji koraci u vezi zagovaranja interesa gradova u provedbi Kohezijske politike EU te su članovi skupine sudjelovali na predstavljanju nacrta Operativnog programa URBACT III.

Usvojena je odluka kojom će se predložiti vodstvu Udruge gradova upućivanje otvorenog pisma Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU s prijedlozima unaprijeđenja sustava upravljanja europskih strukturnih i investicijskih fondova. U raspravi koja je prethodila istaknuti su zahtjevi poput: uvođenje stalno otvorenih natječaja za bespovratna sredstva, odbacivanje aplikacijskih paketa koji su bazirani na cost-benefit analizi u korist starih paketa baziranih na logičkoj matrici, povećanje alokacija pojedinih natječaja, produljenje roka za prijavu projektnih prijedloga odnosno prakticiranje pravovremene prethodne najave natječaja, preciznija upotreba terminologije koja je u skladu sa zakonskim okvirom kojim se uređuje sustav lokalne samouprave.

Nakon radnog sastanka u uredu Udruge gradova, članovi RS uputili su se na sastanak s Ines Androić Brajačić, pomoćnicom ministrice graditeljstva i prostornog uređenja. Prisutnim članovima predstavljen je nacrt Operativnog programa URBACT III, programa europske teritorijalne suradnje s ciljem promicanja integriranog održivog razvoja gradova i poboljšane provedbe EU kohezijske politike na lokalnoj i regionalnoj razini.

Javno savjetovanje u vezi nacrta Operativnog programa počinje 16.travnja, pri čemu je ministarstvo zatražilo pomoć Udruge gradova u poticanju gradova da dostave svoje komentare i potrebe u području održivog urbanog razvoja. Nacrt OP-a bit će dostupan na internet stranicama ministarstva do 27. svibnja. S obzirom na to da je riječ o ranoj fazi nacrta, svi komentari dionika biti će ozbiljno razmotreni  što je predstavljeno kao dobra prilika da se argumentirane sugestije hrvatskih gradova stvarno implementiraju u konačan prijedlog OP URBACT III.

Glavne dozvoljene aktivnosti programa čine edukacija, izgradnja kapaciteta za planiranje urbanih politika te izrada strateških dokumenata. Ciljani korisnici su dionici na lokalnoj razini, a nositelji projektnih prijedloga mogu biti gradova veći od 5000 stanovnika. Planirani financijski okvir čine 74 milijuna € sredstava EU  te 22 milijuna €  nacionalnog doprinosa (od čega udio lokalne samouprave iznosi 16 milijuna). Prema indikativnom vremensko okviru, prvi natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava se očekuje u veljači 2015.

Prisutni članovi RS uputili su konkretan prijedlog u vezi dozvoljenih aktivnosti izrade strateških dokumenata. Zbog visokih troškova izrade i potrebe unajmljivanja vanjskih eksperata, predloženo je da se dozvoli financiranje stvaranja i noveliranja prostornih planova i visokospecijaliziranih strategija  u okviru programa URBACT III.

Pomoćnica ministrice zahvalila je na dolasku članova RS i najavila buduću suradnju ministarstva i Udruge gradova na otvorenim pitanjima.

Idući sastanak radne skupine planiran je za prvu trećinu srpnja.