06. veljača. 2018.

25 godina lokalne samouprave

Prije 25 godina, 7. veljače 1993., održani su prvi lokalni izbori u samostalnoj Hrvatskoj na kojima su predstavnici građana izabrani u tijela lokalne samouprave.

Uspostava sadašnjeg sustava lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj započela je 1992. godine postavljanjem temeljnog zakonodavnog okvira te je sustav uspostavljen 1993. godine, stupanjem na snagu zakona kojima se uređuje teritorijalni ustroj, samoupravni djelokrug, izborni sustav, način financiranja lokalne samouprave, a oživotvoren provedbom prvih lokalnih izbora.

Dana 7. veljače 1993. održani su prvi lokalni izbori na kojima su se birali predstavnici u županijske skupštine, odnosno gradska i općinska vijeća.