06. srpanj. 2018.

Budućnost Europe: Europski odbor regija i udruge lokalnih vlasti udružuju snage

Europski odbor regija (OR) i udruženja lokalnih i regionalnih vlasti iz cijele Europske unije obvezali su se na suradnju u cilju ostvarivanja održivije, uključivije i inovativnije Europe. Na poziv OR-a i u suradnji s Vijećem europskih općina i regija (CEMR), čelnici gradova i regija EU-a okupili su se u Bruxellesu 4. i 5. srpnja kako bi raspravljali o glavnim izazovima s kojima se suočavaju u kontekstu političkog promišljanja o budućnosti Europe koje je u tijeku.

Kao politička skupština EU-a koja predstavlja gradove i regije, Europski odbor regija (OR), u suradnji s Vijećem europskih općina i regija (CEMR), pozvao je predsjednike nacionalnih udruženja lokalnih i regionalnih vlasti na raspravu o budućnosti Europe iz lokalne i regionalne perspektive. Raspravi na plenarnom zasjedanju prethodilo je događanje na kojem su sudjelovali predstavnici udruženja lokalnih i regionalnih vlasti i članovi OR-a, u okviru kojeg su održani okrugli stolovi o razvoju uključive, održive i inovativne Europske unije.

Željko Turk, predsjednik Udruge gradova u RH, gradonačelnik Zaprešića i član Europskog odbora regija, tom je prilikom sudjelovao u jednom od okruglih stolova posvećenih uključivoj Europi. „Za hrvatske gradove Europski strukturni i investicijski fondovi predstavljaju važan izvor financiranja razvojnih ciljeva i unaprjeđenja javnih usluga. Sredstva Europske unije učinkovito se i odgovorno koriste, a nedavna analiza ugovorenih projekata koju smo proveli u Udruzi gradova jasno pokazuje da je lokalna razina – koja uključuje gradske uprave, lokalna poduzeća i ustanove –  druga po veličini skupina korisnika prema iznosu i broju ugovorenih projekata. Utoliko podržavamo prijedlog da se, u okviru sljedećeg VFO-a, kohezijska politika zadrži u njenom dosadašnjem obimu, s jačim naglaskom na urbana pitanja i izazove socijalne inkluzije koji stoje pred europskim državama i gradovima,“ izjavio je predsjednik Udruge gradova tim povodom.

Otvarajući događanje, predsjednik OR-a Karl-Heinz Lambertz poručio je: „Želi li se Europa ponovno povezati sa svojim građanima i dokazati svoju dodanu vrijednost, potrebno ju je izgraditi odozdo prema gore, u suradnji sa svim njezinim regijama, gradovima i selima. Stoga je naš Odbor predan jačanju suradnje sa svim udruženjima u Europi kako bi se osiguralo da se glas svih lokalnih i regionalnih vlada čuje u Bruxellesu unutar Europske unije. Zajedno moramo oblikovati budućnost Europe potvrđivanjem naših zajedničkih europskih vrijednosti, jačanjem njezinih demokratskih temelja te unapređenjem kvalitete i djelotvornosti politika EU-a.“

Europski odbor regija i Udruga gradova Hrvatske nastavit će zajedno raditi na podržavanju i praćenju mobilizacije izabranih lokalnih predstavnika u cilju ostvarenja ambiciozne Europe koja je sama zaslužna za svoj uspjeh. Zato je suradnja nacionalnih udruženja regija i gradova 27 država članica Unije i Europskog odbora regija službeno pokrenuta 4. srpnja u Bruxellesu, u okviru rasprave o budućnosti Europe.

Tu će suradnju dodatno učvrstiti još dva velika skupa: 16. izdanje Europskog tjedna regija i gradova, posvećeno budućnosti kohezijske politike, koje će se održati od 8. do 11. listopada, te osmi Europski samit gradova i regija, koji će se 14. i 15. ožujka 2019. održati u Bukureštu, uoči prvih europskih izbora koji će uslijediti po izlasku Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije.