09. studeni. 2017.

Crikvenica u užem krugu za dodjelu Istanbulske nagrade grad-prijatelj okoliša – glasujte

Sekretarijat Konvencije o zaštiti morskog okoliša i obalnog područja Sredozemlja (Barcelonske konvencije) obavještava da je Grad Crikvenica, uz Izmir (Turska) i Tel Aviv-Yafo (Izrael) odabran u uži krug prijavljenih gradova kandidata za dodjelu Istambulske nagrade grad-prijatelj okoliša.

Konačno rangiranje navedenih gradova za prvo dodjeljivanje Istanbulske nagrade za grad-prijatelj okoliša provesti će se elektroničkim javnim glasanjem u trajanju od dva tjedna – od 7. do 20. studenog 2017. Glasati je moguće na Internet stranici http://planbleu.org/en/istanbul-environment-friendly-city-award-public-voting-open-until-21-november-2017.

Ideja o dodjeli Istanbulske nagrade za grad-prijatelj okoliša pokrenuta je na 18. Sastanku ugovornih stranaka Barcelonske konvencije (COP 18 BC) koji se održao u Istanbulu 2013. godine. Nagrada je uspostavljena na 19. sastanku održanom u Ateni 2016. godine, a u okviru Mediteranskog akcijskog plana Programa za okoliš Ujedinjenih naroda (UNEP/MAP).

Cilj dodjele ove nagrade je prepoznavanje i nagrađivanje napora lokalnih vlasti na unaprjeđenju okoliša i kvalitete života te promoviranje održivog razvoja mediteranskih gradova. Također, gradove se želi potaknuti na daljnje napore i ostvarivanje budućnosti u kojoj će upravljanje okolišem na održivi način biti temelj njihova daljnjeg razvitka. Navedena nagrada ujedno je i alat za podizanje razine svijesti šire javnosti o kakvoći okoliša i važnosti utjecaja urbanih tema u provedbi održivog razvoja.

Nakon rangiranja na temelju elektroničkog javnog glasanja, žiri za dodjelu nagrade, kojeg čine predstavnici Biroa Barcelonske konvencije i predsjednik Upravnog odbora Mediteranske komisije za održivi razvoj, donijet će odluku kojem gradu će biti dodijeljena nagrada. Prva dodjela Istanbulske nagrade za grad-prijatelj okoliša bit će dodijeljena na predstojećem 20. Sastanku ugovornih stranaka Barcelonske konvencije (COP 20 BC) koji će se održati u prosincu 2017. godine u Tirani (Albanija).

Detaljnije informacije o samoj Istanbulskoj nagradi za grad-prijatelj okoliša mogu se naći na gore navedenoj web stranici.