28. studeni. 2014.

Dodijeljena priznanja najtransparentnijima

U sklopu 6. Susreta gradonačelnika i poduzetnika u Šibeniku su 14.11.2014. dodijeljena priznanja najtransparentnijim jedinicama lokalne i regionalne samouprave (LOTUS).

Udruga GONG i Udruga gradova od 2009. godine kontinuirano provode istraživanje transparentnosti svih jedinica lokalne i područne samouprave te odaju priznanje najtransparentnijim jedinicama u Hrvatskoj. Istraživanje je 2009. godine nazvano LOTUS – lokalna otvorena i transparentna uprava i samouprava.

Ovogodišnje istraživanje je provedeno od kraja lipnja do početka listopada 2014. godine u svim gradovima, općinama i županijama. Rezultati se temelje na pregledu službenih internetskih stranica, uvidu u Poslovnike i Statute, odgovorima na anketni upitnik, zahtjevu za pristupom informacijama te telefonskom pozivu na centralu.

Istraživanjem su ponovno obuhvaćene dimenzije javnosti rada predstavničkog tijela i javnosti rada izvršne vlasti, pravo na pristup informacijama, suradnja sa zajednicom te mjesna samouprava. Pojedini pokazatelji su ove godine izmijenjeni uslijed promjena zakonskog okvira, ali i postroženi zbog očekivanog praktičnog usvajanja načela otvorenosti i odgovornosti.

Jedinice su mogle ostvariti maksimalno 10 bodova, a raspon ostvarenih bodova kreće se između 0,44 i 9,61, dok je prosječno ostvaren rezultat 4,45 boda. Općine su u prosjeku ostvarile svega 3,64 boda te se tako kao skupina još uvijek nalaze u kategoriji netransparentnih jedinica. Sa svojim prosječnim rezultatima, gradovi (5,91 bod) i županije (6,11 bodova) svrstali su se u kategoriju „transparentnih“, što ukazuje da postoji značajan prostor za unapređenje njihovih praksi. Prema ukupnim nalazima među jedinicama lokalne i regionalne samouprave ima:

5 posto „izrazito transparentnih“
21 posto „transparentnih“
46 posto „netransparentnih“
28 posto „izrazito netransparentnih“

IMAG0209 IMAG0206

Dobitnici priznanja LOTUS 2014. za transparentnost su:

Gradovi i općine:
1. Rijeka
2. Slavonski Brod
3. Vodice
4. Pazin
5. Labin

Županije:
1. Varaždinska županija

Nagrada za najveći napredak:
Općina Belica

Rang lista svih gradova, općina i županija u 2014. godini.

Cjelokupni rezultati istraživanja dostupni su po pojedinim općinama, gradovima i županijama u svim rundama istraživanja te uz mogućnost međusobne usporedbe u lako pretraživoj bazi podataka ovdje.

Sažetak nalaza istraživanja možete preuzeti ovdje.

Zašto biste se trebali registrirati na web stranicu Udruge gradova?