23. listopad. 2019.

Dodijeljene nagrade Gradovi za jednakost

U okviru završnog događaja projekta Gradovi za jednakost kojeg provodi Hrvatski pravni centar u suradnji s Udrugom gradova, u utorak, 22. listopada 2019. u Hrvatskom saboru dodijeljene su nagrade gradovima koji su pokazali volju i znanje da svojim građanima, neovisno o njihovim osobinama, imovinskom statusu ili porijeklu omoguće jednako ostvarivanje njihovih prava i kvalitetniji život u lokalnoj zajednici.

Nagrade su dodijeljene u kategorijama velikih i malih gradova čime se dodatno vodilo računa o različitim lokalnim okolnostima i kapacitetima gradova, te se pokazalo da financijska sposobnost, iako bitna, nije presudna u naporima da se građanima omoguće kvalitetne, ravnopravne i učinkovite usluge i javne politike.

DOBITNICI NAGRADA ZA 2019. GODINU SU:

U kategoriji velikih gradova:

1. Za najbolje ocijenjenu praksu u području jednakosti: Grad Zagreb
  2. Za drugu najbolje ocijenjenu praksu u području jednakosti: Grad Rijeka
  3. Za treću najbolje ocjenjenu praksu u području jednakosti: Grad Pazin

U kategoriji malih gradova:

1. Za najbolje ocijenjenu praksu u području jednakosti: Grad Zabok
  2. Za drugu najbolje ocijenjenu praksu u području jednakosti: Grad Labin
  3. Za treću najbolje ocjenjenu praksu u području jednakosti: nagradu dijele Grad Lepoglava i Grad Petrinja

Za osobito istaknutu praksu u području jednakosti nagrade dobivaju:

• Grad Rijeka, za program uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja
  • Grad Pazin, za program aktivnog uključivanja građana u proces donošenja gradskog proračuna – Pazi(n), proračun!

Nagrade dobitnicima dodijelili su Goranka Lalić Novak, predsjednica Hrvatskog pravnog centra i Željko Turk, predsjednik Udruge gradova

Nagrade su dodijeljene na temelju analize Indeksa Gradovi za jednakost kojeg su gradovi dobrovoljno popunjavali tijekom kolovoza i rujna ove godine. U Indeksu su sudjelovali sljedeći gradovi: Crikvenica, Drniš, Glina, Kutina, Labin, Lepoglava, Ozalj, Pazin, Petrinja, Prelog, Rijeka, Varaždin, Zabok i Zagreb.

Još jednom čestitamo svim gradovima koji su sudjelovali u evaluaciji svojih aktivnosti, te se nadamo kako će ova dodjela, kao i dostupni alati i priručnik, potaknuti ostale gradove da poboljšaju svoje prakse i politike.

Kao što je g. Turk istaknuo u uvodnom govoru, Udruga gradova će nastaviti promovirati dobro upravljanje na lokalnoj razini, te vas sve potičemo da nam se pridružite kako bismo zajedničkim naporima nastavili u tom smjeru.

Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova

Goranka Lalić Novak (HPC), Hrvoje Kovač (Lepoglava), Marko Filipović (Rijeka), Valter Glavičić (Labin), Renato Krulčić (Pazin), Ivan Hanžek (Zabok), Tulio Demetlika (Odbor za lokalnu i regionalnu samoupravu)

Projekt „Gradovi za jednakost – Bolja zaštita od diskriminacije na lokalnoj razini kroz upravljanje raznolikošću i jednakošću“ financira Europska unija kroz program „Prava, jednakost i građanstvo“, a provode ga Hrvatski pravni centar i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj.