22. Svibanj 2018.

Okrugli stol – uvođenje 5G u Hrvatsku [Opatija]

HAKOM vas poziva na okrugli stol „Uvođenje 5G mreža u RH“, koji će se održati 22. svibnja 2018. u Opatiji, u sklopu 41. međunarodnog skupa za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku, MIPRO 2018.

HAKOM već nekoliko godina u sklopu MIPRO-a organizira okrugle stolove s aktualnim temama vezanim uz nove tehnologije. Jedna od tehnološki najaktualnijih tema trenutno je 5G, odnosno nova generacija mreža pokretnih komunikacija koja se ubrzano razvija i za čije uvođenje se priprema i Republika Hrvatska. 5G neće biti samo nastavak postojećih tehnologija, nego će predstavljati novu platformu koja će donijeti napredni širokopojasni pristup, masovnu inteligentnu komunikacija stroja sa strojem bez ljudskog nadzora te vrlo pouzdanu komunikaciju s malim kašnjenjem (latencijom). Očekuje se da će 5G transformirati način komunikacije i omogućiti sveobuhvatne nove aplikacije i poslovne modele. Uz suradnju svih zainteresiranih strana (operatori, proizvođači, lokalna zajednica) 5G će stvorit preduvjete za daljnji razvoj gospodarstva te dobrobit za društvo u cjelini. HAKOM ovaj okrugli stol organizira upravo kako bi potaknuo ovu suradnju i približio 5G lokalnoj zajednici.

Na okruglom stolu obradit će se teme vezane uz inovacijski i gospodarski potencijal kao i moguće prepreke pri uvođenju 5G tehnologije. Sudionici su operatori mreža pokretnih komunikacija, Ericsson Nikola Tesla, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) i HAKOM. Uvodno će Ericsson Nikola Tesla demonstrirati i prezentirati neka od 5G i IoT rješenja koja razvijaju unutar kompanije kako bi širokoj publici praktično dočarali mogućnosti koje nam te tehnologije omogućuju. Operatori mreža pokretnih komunikacija će nam ukazati na probleme koji se predviđaju pri uvođenju 5G-a, ali predstaviti i dobre primjere suradnje s pojedinim jedinicama lokalne samouprave koje su u svojim sredinama pokrenuli pilot projekte testiranja naprednih tehnologija. Predstavnici tih lokalnih samouprava predstavit će svoje interese i dobrobiti koje su ostvarili kroz te suradnje. Pozivnica s više informacija nalazi se u privitku.

Sudjelovanje je bez kotizacije uz obaveznu prijavu prema uputama iz službenog poziva koji možete preuzeti u nastavku:
mipro pozivnica

Zašto biste se trebali registrirati na web stranicu Udruge gradova?