13. rujan. 2018.

Donja Stubica – grad po mjeri (kreativnog) čovjeka

Na prvoj radionici Mreže kreativnih gradova Hrvatske u Donjoj Stubici bio je užitak slušati kako predstavnici kulturnih udruga i ustanova sa zanosom opisuju boje i mirise svoga grada, ljepotu prirode, toplinu dobrosusjedskih odnosa, bogatstvo kulturnih događanja i baštine, sve ‘na pješice’…

U gradu koji nosi službenu titulu ‘Grad perunika’ inicirani su mnogi projekti očuvanja starih sorata voća, izdvojen je genom Gupčeve lipe i rasađen na 30-tak lokacija diljem Hrvatske, a perunika postaje zaštitni znak donjostubičkih javnih površina, ali i sirovina nove kreativne industrije farmaceutskih i kozmetičkih pripravaka.

Na 15-tak minuta od Zagreba, ova oaza mira ima izvanredne potencijale za razvoj kreativnih i kulturnih industrija, a među brojnim izazovima nit vodilja je upravo kreativnošću i inventivnošću prevladati ograničenja relativno skromnog gradskog proračuna, te kroz društveni dijalog osmisliti dugoročnu razvojnu strategiju.