03. svibanj. 2018.

ECCAR priručnik za jednakost

ECCAR (The European Coalition of Cities against Racism) je UNESCOVA inicijativa nastala 2004. godine. Riječ je o mreži gradova koji razmjenjuju iskustava s ciljem poboljšanja svojih politika usmjerenih na borbu protiv rasizma, ali i svakog drugog oblika diskriminacije.

Zašto bi se lokalna vlast trebala uključiti u promicanje jednakosti? Zašto su antidiskriminacijske politike na lokalnoj razini važne? Kako najlakše identificirati nejednakosti? U čemu leži ključ uspjeha i održivosti politike jednakosti?

Odgovor na ova i mnoga druga slična pitanja možete pronaći u ECCAR-ovom Priručniku za jednakost. Na jednostavan i praktičan način se prikazuje put od koncepta i planiranja, do provedbe te evaluacije. Sve informacije prikupljene su i razrađene u suradnji s velikim brojem lokalnih političara, službenika, savjetnika, civilnih organizacija, odvjetnika i lokalnih stanovnika. Primjeri obrađeni u priručniku su zapravo uspješni primjeri iz prakse te je prezentirano na koji način su i kako doprinijeli postizanju jednakosti unutar lokalnih zajednica.

Primjerice, u Grazu je formirano Vijeće za ljudska prava koje prati političke kampanje tijekom gradskih izbora. Prati se kršenje ljudskih prava s ciljem da se motivira građane i političke stranke da intenzivnije počnu razmišljati o ljudskim pravima. U Zürichu postoji Gradski pravobranitelj koji djeluje kao posrednik između građana i gradskih vlasti. Prilikom podnošenja prigovora ocjenjuje jesu li nadležne vlasti postupale u skladu sa svojim dužnostima i zakonom, iznosi svoje mišljenje o problemu te gdje je to prikladno nastoji pronaći zadovoljavajuće rješenje za obje strane. Također, uvedena je telefonska linija, tj. savjetodavna služba za žrtve diskriminacije. Usluge savjetovanja pružaju se telefonom, ali i osobno. Berlin je razvio strategiju zapošljavanja i integriranja diskriminiranih skupina. Također, gradski službenici prolaze program edukacije kroz koji stječu potrebna znanja koja im mogu pomoći u suzbijanju diskriminacije.

Više savjeta i primjera možete pronaći na poveznici.

Udruga gradova je partner na projektu Gradovi za jednakost. Projekt „Gradovi za jednakost – Bolja zaštita od diskriminacije na lokalnoj razini kroz upravljanje raznolikošću i jednakošću“ financira Europska unija kroz program „Prava, jednakost i građanstvo“, a provode ga Hrvatski pravni centar i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj.

U sklopu projektnih aktivnosti izradit ćemo priručnik inicijative Gradovi za jednakost. Priručnik će biti namijenjen gradovima koji žele unaprijediti vlastitu praksu u ovom području, i pružit će im praktične upute i primjere o tome kako to mogu postići u okviru svojih funkcija poslodavca, pružatelja javnih usluga, te regulatora i donositelja javnih politika. Izradi priručnika prethodit će anketno istraživanje u kojem će moći sudjelovati svi hrvatski gradovi. Vjerujemo da će velik broj gradova biti zainteresiran te uključivanjem u anketno istraživanje dati svoj doprinos projektu.