16. srpanj. 2018.

U Eko centru Zlatna Greda održan treći blok edukacije u sklopu projekta Odrazi se znanjem

Treći i posljednji blok edukacije u sklopu projekta društveno korisnog učenja “Odrazi se znanjem – pokreni zajednicu” održan je 6. i 7. srpnja 2018. u Eko centru Zlatna Greda u Baranji.

Zlatna Greda je pustara smještena na sjevernom ulazu u Park prirode Kopački rit i jedan od prvih primjera društvenog poduzetništva u Hrvatskoj, čiji je osnivač udruga Zeleni Osijek. U edukaciju su uključeni profesori zagrebačkog Ekonomskog i Grafičkog fakulteta te predstavnici udruga koje su putem javnog poziva odabrane da sudjeluju u projektu.

U sklopu prvog dana edukacije, Jasmin Sadiković iz Udruge Zeleni Osijek i direktor Zlatne Grede Ivan Ljubičić sudionicima su predstavili projekt obnove pustare Zlatna Greda, s kojom su započeli 2003. godine. U njenu obnovu uloženo je pola milijuna eura kroz brojne projekte Europske unije, Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zjaednice. Pustara danas pripada NATURA 2000 području uz Dunav i Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav te je 2011. godine proglašena zaštićenom kulturnom baštinom. Idejni začetnik i upravitelj Kuće u prirodi Zlatna Greda je Udruga Zeleni Osijek.

U nastavku je slijedila interaktivna ODRAZ-ova radionica “Mobiliziranje i organiziranje zajednice”. Pojedinačno i u grupi sudionici su promišljali o idealnoj zajednici, a zatim je direktorica ODRAZ-a Lidija Pavić-Rogošić govorila o načelima i načinima organiziranja i mobiliziranja zajednice te konceptu socijalnog kapitala, modelu prema kojem se može procijeniti kolika je spremnost lokalne zajednice za kolektivnu akciju. U popodnevnom dijelu programa Teo Žeželj s Grafičkog fakluteta predstavio je fakultet s posebnim fokusom na predmete koji su uključeni u projekt – Tisak i dizajn, Web dizajn i Multimedijske komunikacije 1 i 2., dok je drugi dan edukacije, Morana Fudurić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu govorila je o crowdfundingu (grupno financiranje) i tome kako uspješno pripremiti dobru crowdfunding kampanju. Predstavila je primjere uspješnjih i neuspješnjih crowdfunding kampanja iz Hrvatske. Edukacija je završena praktičnim djelom radionice “Korištenje refleksije u mentorstvu”, koju je vodila Jelena Radošević iz partnerske udruge Life Potential. U nastavku, Saša Borovnjak sudionicima je objasnio razliku između mentoringa i coachinga te svoje predavanje završio izlaganjem na temu “Komunikacija sa zajednicom”.

U sklopu održana tri bloka edukacije, osam profesora, 10 predstavnika udruga i 5 predstavnika partnerskih udruga educirano je o metodi društveno korisnog učenja i načinima njene primjene te upoznato s primjerima dobre prakse uključivanja mladih u razvoj lokalne zajednice (udruga Alfa Albona) i pokretanja društveno poduzetničkih projekata (ACT Grupa i Eko centar Zlatna Greda).

U nastavku provedbe projekta, slijedi primjena metode društveno korisnog učenja u nastavi na Ekonomskom i Grafičkom fakultetu provedbom metode društveno korisnog učenja uz mentorsku podršku u 20 udruga, između ostaloga i u Udruzi gradova.