04. ožujak. 2019.

Izmjena programa ESIF kredita za javnu rasvjetu

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU prilagodilo je Program ESIF kredita za javnu rasvjetu na zahtjev Udruge gradova te pozvalo jedinice lokalne samouprave da podnesu zahtjev za kredit HBOR-u.

Podsjećamo, Udruga gradova u RH uputila je zamolbu za izmjenom Programa ESIF Kredita za javnu rasvjetu zbog nemogućnosti postizanja traženih energetskih ušteda radi propisanog minimalnog tehničkog uvjeta za rasvjetna tijela „ULOR=0%. full cut-off (klasa bliještanja min. G4 – HRN EN 13201 Annex A)“. Zahtjev je argumentiran time da bi, za postizanje standarda osvjetljenja prometnica korištenjem svjetiljki klase G4, bilo potrebno uložiti dodatna sredstva u niskonaponsku mrežu, kao i da bi jedinice lokalne samouprave morale dodati od 30 do 100% dopunskih rasvjetnih tijela u odnosu na postojeće stanje, te bi se posljedično povećao godišnji utrošak električne energije, odnosno, u najboljem slučaju ostati isti.

MZOE, kao nadležno resorno tijelo, uvažilo je navedene argumente Udruge gradova RH, te je dalo suglasnost da se predmetna tehnička karakteristika modificira na način da se uvjet ULOR=0% navede bez zahtijevane minimalne klase bliještanja G4, istovremeno zadržavajući zadovoljavajuću razinu smanjenja svjetlosnog onečišćenja.

Dopis MRRFEU možete pročitati ovdje: Izmjena Programa kreditiranja za ESIF Kredite za javnu rasvjetu koje provodi HBOR

Dopis Udruge gradova pročitajte ovdje: ESIF kredit za javnu rasvjetu