12. lipanj. 2018.

EU projekti – Kako se izboriti s nepravilnostima i financijskim korekcijama?

Ove godine konferencija o EU fondovima zagrebačke tvrtke EU projekti bila je fokusirana na ‘Prepreke i izazove u korištenju EU fondova u Republici Hrvatskoj do kraja financijskog razdoblja’, a dupkom puna velika dvorana poslovnog centra Almeria pokazala je koliko su ta pitanja aktualna i osjetljiva.

‘Brojni korisnici suočavaju se s financijskim ispravcima u provedbi projekata financiranih iz EU fondova. Radi se o kompleksnim i zahtjevnim projektima, pa lako dolazi do manjih pogrešaka, koje mogu dovesti do zahtjeva za povrat dijela odobrenih sredstava. Obično se radi o manjim i nenamjernim nepravilnostima, ali za korisnike to može biti veliko opterećenje. Kao predsjednik Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, koja okuplja 125 od ukupno 128 hrvatskih gradova, mogu iz iskustva reći da takav neplanirani trošak može ugroziti i izvršenje proračuna nekih manjih gradova.’ rekao je gospodin Željo Turk u pozdravnoj riječi na otvaranju konferencije.

Direktorica tvrtke EU projekti Arijana Vela predstavila je redizajnirani portal www.eu-projekti.info koji nastoji, uz brojne druge portale slične tematike, postati središnje mjesto za EU fondove – ne samo objedinjavanjem svih informacija o fondovima i natječajima, već i pružanjem relevantnih stručnih komentara, mišljenja i pojašnjenja o najvažnijim pitanjima. Vidljivo je da hrvatski korisnici imaju puno problema u pripremi, a još više u provedbi projekata. No, za to nisu odgovorni samo korisnici, nego su i u nekim operativnim programima potrebna značajna poboljšanja, kako bi se smanjili zahtjevi i rizici za korisnike. Strani konzultanti koji djeluju i na hrvatskom tržištu, često napominju da smo si u mnogim slučajevima postavili strože zahtjeve no što to zahtijeva europska praksa.

Najčešće nepravilnosti, koje ponekad dovode i do financijskih ispravaka, su netransparentno provedeni postupci javne nabave, postavljanje nerealnih ciljeva u projektnoj dokumentaciji, koje korisnik kasnije ne uspijeva ostvariti, ili benevolentno odobravanje dodatnih zahtjeva dobavljačima. Primjerice, odobravanje produženja rokova bez opravdanog razloga može dovesti do financijske korekcije u iznosu i do 25 posto.

Naravno, sve te teškoće nisu analizirane da bi se obeshrabrilo korisnike. Primarni cilj konferencije je pronalaženje novih mogućnosti da sva nadležna tijela i stručni konzultanti olakšaju korisnicima pripremu i provedbu EU projekata, kako bi se povećala iskoristivost raspoloživih kvota. O tome dodatno svjedoče i vrlo praktične brošure s nizom inspirativnih primjera, široko primjenjivih i u Hrvatskoj, koje su na konferenciji podijeljene uzvanicima.