08. rujan. 2017.

Gradovi i kružno gospodarstvo – od urbanih praksi i politika do novih mogućnosti suradnje za gradove

Institut za prostorne politike iz Slovenije poziva vas na konferenciju „Gradovi i kružna ekonomija“ koja će se održati u Mariboru, 19. listopada 2017., a koja ima za cilj istaknuti potencijal gradova za prijelaz na kružno gospodarstvo. Stručnjaci i praktičari iz cijele Europe upoznat će vas s novim urbanim praksama koje pridonose prijelazu gradova u kružno gospodarstvo, naglašavajući ulogu građana i zajednica.

Drugi dio dana bit će posvećen programu URBACT. Upoznat ćemo slovenske gradove dobre prakse – Kranj i Ljubljanu, a predstavit će se i novi URBACT-ov poziv za mreže za transfer.

Kružna ekonomija utemeljena je na pojmu da se vrijednost proizvoda, materijala i resursa mora čuvati što je dulje moguće, dok s druge strane količinu otpada treba smanjiti na minimum. Uzimaju se u obzir ekonomski, ekološki i socijalni troškovi ekstrakcije, proizvodnje i zbrinjavanja resursa. Prijelaz prema kružnom gospodarstvu ima utjecaj na nekoliko područja politike i trans-sektorske ideje koja bi trebala biti promicana od svih razina vlasti.

Suvremeni gradovi su glavni akteri u tranziciji prema kružnom gospodarstvu. U gradovima se razvijaju nove prakse koje značajno doprinose smanjenju ekološkog otiska, što može ubrzati tranziciju pomoću mehanizama urbane politike. Činjenica da više od polovice svjetske populacije živi u urbanim naseljima, i da je udio u porastu, čini gradove najvažnijim igračima u procesu ove transformacije. Ipak, gradovi su logičke jedinice za zatvorene krugove s obzirom na upravljanje resursima.

Tranzicija prema kružnom gospodarstvu ne može se svesti na pitanje tehnološkog napretka jer zahtijeva društvenu inovaciju jednako (ako ne i više) kao i za rješenja visokih tehnologija. Inovativna rješenja i novi obrasci organizacije i dijeljenja, utemeljeni na novim vrstama suradnje između urbane odluke i kreatora politike, građana i drugih zainteresiranih strana, ključni su da bi gradovi bili održiviji, elastičniji i inkluzivni. Ta je uloga urbanog upravljanja važna za prijelaz na kružno gospodarstvo.

REGISTRIRAJTE SE OVDJE i pridružite se predstavnicima nacionalnih institucija, regionalnih i lokalnih uprava, stručnjaka, nevladinih organizacija, praktičara i istraživača iz akademskih i istraživačkih institucija. Sudjelovanje je besplatno. Registrirajte se odmah jer je broj sudionika ograničen.

Poziv i program