11. studeni. 2016.

Gradovi i općine pripremaju se za infrastrukturne projekte

Trideset predstavnika općina, gradova i isporučitelja vodnih usluga okupilo se na obuci ”Priprema infrastrukturnih projekata u vodnokomunalnom sektoru” koja se istodobno, tijekom 9. i 10. studenoga, održala u Rijeci i Osijeku, a koju su zajednički organizirali Udruga gradova u RH i Udruga općina u RH.

U skladu s odredbama vodnokomunalnih direktiva Europske unije, Republika Hrvatska do 2023. godine mora investirati 34 milijarde kuna u infrastrukturne projekte javne vodoopskrbe i odvodnje. Obim planiranih aktivnosti i intervencija, uz najavljenu reformu vodnokomunalnog sektora, predstavlja veliki izazov za jedinice lokalne samouprave i institucije središnje države.

Upravo stoga, program obuke tematski je fokusiran na područja: upravljanje projektnim ciklusom, identifikacija dionika projekta, formiranje projektnog tima te izvori i mogućnosti financiranja projekta. U popodnevnom terminu prvog dana sudionici su imali priliku čuti iskustva kolega iz riječkog KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. te Vodovod Osijek d.o.o.. Popodnevni termin drugog dana posvećen je predstavnicima iz Hrvatskih voda koji su predstavili rad i ulogu javne ustanove u okviru predmetne teme. U raspravi koja je uslijedila istaknuto je da najveći rizik za neispunjavanje preuzetih obaveza iz vodnih direktiva EU-a leži u potkpacitiranosti isporučitelja vodnih usluga i jedinica lokalne samouprave. Upravo stoga su organiziranje i provedba obuka koje ciljaju na jačanje kapaciteta lokalnih dionika ocjenjeni kao nužni za gradove, općine i isporučitelje vodnih usluga.

llsee-rijeka-1llsee-rijeka-3

llsee-rijeka-7

llsee-rijeka-5llsee-rijeka-6

Obuka se održava u okviru projekta ”Local leaders in South-East Europe” kojeg implementira Mreža udruga lokalnih vlasti jugoistočne Europe (NALAS), a financijski podržava  Njemačko društvo za međunarodnu suradnju (Die Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – GIZ) s ciljem jačanja kapaciteta lokalnih dionika za upravljanje infrastrukturnim projektima. Udruga gradova u RH i Udruga općina u RH, nacionalne udruge lokalnih vlasti, hrvatski su partneri na spomenutom projektu, odgovorni za organizaciju i provedbu nacionalnog programa obuke.

Program obuka za vodnokomunalni sektor nastavit će se iduće godine s preostalim LLSEE modulima: 3.Razvoj infrastrukturnih projekata, 4.Provedba infrastrukturnih projekata i 5. Strateško planiranje i upravljanje temeljeno na rezultatima.

Za upite u vezi organiziranja specifičnog ili prilagođenog modula za zaposlenike i dužnosnike pojedinih gradova, općina ili isporučitelja vodnih usluga obratite nam se na e-mail marko@udruga-gradova.hr (Marko Ercegović, savjetnik) ili na telefonski broj 01/4668-003.

llsee-rijeka-2