12. travanj. 2017.

Hrvatski gradovi prijavili 11 praksi na URBACT-ov poziv

Posljednjim danom ožujka završio je poziv za prijavu dobrih praksi u sklopu programa europske teritorijalne suradnje URBACT III. Prema broju prijava, Hrvatska dijeli 6. mjesto s Danskom, od ukupno 31 zemlje uključene u program.

Iz Hrvatske se na natječaj javilo 9 hrvatskih gradova koji su prijavili 11 praksi koje se temelje na integriranom i održivom urbanom razvoju. Ukupno je iz svih zemalja uključenih u program, 28 zemalja članica EU, Norveške, Švicarske i Islanda, pristiglo 270 prijava iz 219 gradova. Zanimljiv je podatak i da od 9 hrvatskih gradova koji su prijavili svoje prakse na ovaj poziv, njih 7 do sada nije sudjelovalo u URBACT programu.

Grupa međunarodnih stručnjaka već je krenula s analizom pristiglih praksi, a rezultati će biti poznati početkom lipnja. Nagrađene će biti prakse koje se mogu lako primijeniti u drugim gradovima te uključuju aktivnosti zaštite okoliša, društvenih i gospodarskih dimenzija po pitanju rješavanja urbanih problema. Izuzetno je važna jaka uključenost lokalne zajednice.

Odabrani gradovi i njihove prakse nagradu će primiti tijekom URBACT City Festivala u Tallinnu u Estoniji (4. i 5. listopada) te će ujedno imati priliku biti vodeći partner u mrežama za prijenos u sklopu URBACT programa. Poziv za te mreže bit će objavljen u rujnu ove godine i bit će otvoren za sve gradove, bez obzira na prijavu na poziv za dobre prakse.

Sve informacije vezane uz program URBACT možete pratiti na hrvatskom jeziku na http://urbact.eu/urbact-hrvatska.