27. ožujak. 2018.

Hrvatsko izaslanstvo u Odboru regija podržalo Savez za koheziju

Zbog Brexita i potrebe da EU financira nove prioritete poput obrane, sigurnosti i nadzora vanjskih granica postoji opasnost da se financijska sredstva namijenjena kohezijskoj politici smanje u idućem višegodišnjem financijskom okviru EU-a za razdoblje nakon 2020. Kako bi se to izbjeglo i podigla svijest o presudnoj ulozi kohezijske politike, vodeće udruge regija i gradova s Europskim odborom regija pokrenuli su u listopadu prošle godine Savez za koheziju (#CohesionAlliance).

Savezu za koheziju pristupilo je i hrvatsko izaslanstvo u Europskom odboru regija, kolektivnim potpisivanjem Deklaracije tijekom 128. plenarne sjednice koja se održala 22. i 23. ožujka u Bruxellesu. Hrvatski članovi Odbora regija pružili su time potporu kohezijskoj politici EU-a nakon 2020. „Pridružili smo se Savezu za koheziju koji broji više od 4000 pravnih i fizičkih osoba. Želimo nastavak kohezijske politike jer je ona temeljna politika EU-a, kao politika solidarnosti za smanjivanje razlika u razvijenosti regija i država. Stoga želimo da ona ostane barem jednako snažna kao do sada,” poručio je voditelj hrvatskog izaslanstva župan Nikola Dobroslavić.

Željko Turk, predsjednik Udruge gradova

Ključnu ulogu kohezijske politike istaknuo je Željko Turk, gradonačelnik Grada Zaprešića i predsjednik Udruge gradova: „Bespovratna sredstva ESI fondova predstavljaju najznačajniji financijski doprinos našim javnim ulaganjima. Kohezijska je politika nužan alat za izjednačavanje regionalnih nejednakosti, poticanje zapošljavanja te jačanje socijalne inkluzije. To je prilika da lokalna samouprava, gospodarstvo, znanost i civilno društvo uhvate korak s razvijenim europskim zemljama i tako podignu standard i kvalitetu življenja građana Hrvatske. Naši gradovi podržavaju nastavak kohezijske politike i u razdoblju nakon 2020. godine – ona treba ostati fleksibilna, transparentna i dostupna svima“.

Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke, dodao je tom prilikom: „Kohezijskom politikom EU-a smanjuju se regionalne razlike, otvaraju nova radna mjesta, potiču inovacije, grade transeuropske prometne mreže, te rješavaju globalna pitanja poput klimatskih promjena i migracija. To je politika solidarnosti, politika povezivanja Europe i zato je važno da ostane u strategiji i financijskim planovima Europske unije i nakon 2020. godine.“

Osnovne informacije

Savez za koheziju (#CohesionAlliance) koalicija je onih koji vjeruju da kohezijska politika EU-a mora i dalje biti jedan od stupova na kojima počiva budućnost EU-a. Savez je plod suradnje između vodećih europskih udruga gradova i regija i Europskog odbora regija. On zahtijeva da se u okviru proračuna EU-a nakon 2020. ojača kohezijska politika te da se poveća njezina djelotvornost, vidljivost i dostupnost u svim regijama u Europskoj uniji.  Od nacionalnih, regionalnih i lokalnih vlada do MSP-ova, nevladinih organizacija, škola, sveučilišta i kulturnih organizacija – svi koji vjeruju u kohezijsku politiku EU-a pozivaju se da se pridruže Savezu za koheziju (#CohesionAlliance) potpisivanjem deklaracije.