Čakovec – Pametna klupica

S primjenom se započelo 22. Travnja 2015. Korisnici mogu biti sve osobe s mobilnim uređajima, prijenosnim računalima ili bilo kojom elektroničkom napravom koja u sebi ima usb priključak. Tijekom dosadašnjeg korištenja nije bilo neočekivanih problema. Finalnom proizvodu su doprinjele tvrtke cee – centar energetske efikasnosti, markov trade, strojarstvo kolar i eltel-multimedia (tvrtke iz privatnog sektora) […]

Glasaj

Opis

Smart city korner

r 5 8

Osnovni problem

Problem štednje energije i zdravijeg života. Utjecalo je na najmanje 10 tisuća mlađe populacije. Posljedice su bile veći računi građana, boravak u zatvorenom prostoru, a ne na svježem zraku.

Rješavanje problema

To je oprema postavljena kao funkcionalni test u javnoj primjeni. Izrađena je od strane nekoliko čakovečkih tvrtki koje su objedinile svoje djelatnosti u ovaj inovativan proizvod koji se planira proizvoditi kao dio urbane opreme. Smar city corner, prvi je dio opreme čija je svrha testiranje svih elemenata ugrađenih u proizvod. Finalnom proizvodu su doprinjele tvrtke cee-centar energetske efikasnosti, markov trade, strojarstvo kolar i eltel – multimedia koje je povezao zajednički interes – proizvodnja opreme unutar svoje djelatnosti.
Klupica je višenamjenska. Osim odmorišt, nudi i sustav u kojem je integriran digitalni display na kojem se prikazuju vrijeme i datum, trenutni meteo podati te aktualna događanja na širem području grada. Korisnici mogu koristiti i 4 usb punjača za mobilne i ostale prijenosne uređaje, ili bilo koju elektroničku napravu koja u sebi ima integriran usb priključak, a kompletni sustav uređuje solarna energija, što čini ovu klupicu i ekološki prihvatljivom. Wifi mreža, već ranije postavljena u gradskom središtu, omogućava ažuriranje ranije navedenih podataka na displayu. Osim inovativnosti, ona nudi i konkretne informacije koje će dobro poslužiti svima koji će se naći u gradu. Postavljena je na dan planeta zemlje, što naglašava brigu o okolišu i njegovo očuvanje.

Rezultati

Pametna klupica rezultira štednjom energije, s više druženja, zdravijim životom.

Troškovi projekta

Vrijednost projekta je 20.000,00 kuna. Dodatnih zaposlenja u upravi grada čakovca nije bilo.

Drugi učinci projekta

Vjerujem da će i drugi gradovi početi primjenjivati pametne klupice – ovo je pilot projekt.

Održivost projekta

Namjeravamo uvesti više pametnih klupica.