Mali Lošinj – Programi praćenja rada komunalnog redarstva

Zakrpaj.to je uveden 2014.godine, dok je oko.hr uvedeno u poslovanje Grada 2015.godine. Korisnici zakrpaj.to su isključivo građani na području Grada Malog Lošinja koji svakodnevno prijavljuju zabilježene komunalne probleme, dok ih djelatnici Komunalnog odjela zaduženi za rad komunalnog redarstva proslijeđuju odgovornim osobama, odnosno komunalni redarima koji izlaskom na teren  utvrđuju problematiku prijave te postupaju na odgovarajući […]

Glasaj

Opis

Zakrpaj.to je uveden 2014.godine, dok je oko.hr uvedeno u poslovanje Grada 2015.godine. Korisnici zakrpaj.to su isključivo građani na području Grada Malog Lošinja koji svakodnevno prijavljuju zabilježene komunalne probleme, dok ih djelatnici Komunalnog odjela zaduženi za rad komunalnog redarstva proslijeđuju odgovornim osobama, odnosno komunalni redarima koji izlaskom na teren  utvrđuju problematiku prijave te postupaju na odgovarajući način.

Korisnici oko.hr su isključivo djelatnici komunalnog odjela koji na taj način vrše olakšanu komunikaciju jedni među drugima, kao i sa odgovornim društvima.

Osnovni problem

Programi zakrpaj.to i Gradsko oko namijenjeni su rješavanju komunalnih problema.

Zakrpaj.to

Program je u obliku web stranice namijenjen stanovništvu Grada Malog Lošinja. Web usluga koja vrši evidenciju i upravljanje pristiglih prijava komunalnih problema funkcionira prema načelu „čujemo naše mještane, slušamo naše mještane, rješavamo problem.“ Sve prijave rupa na cesti, napuštenih vozila, kvarova na javnoj rasvjeti, razbijenih klupica u parku, slomljenih grana i drugih problema bit će vidljive nadležnoj službi u Gradu Malom Lošinju, ali i svim ostalim posjetiteljima web stranice Zakrpaj.to. Osim što će nadležna služba voditi bolju evidenciju svih prijava, mještani će imati uvid u dinamiku rješavanja njihovih, ali i svih ostalih prijava. Također i u obliku besplatne mobilne aplikacije stanovništvu je omogućeno da u tri laka koraka opiše problem, fotografira ga i prijavi. Također je web stranicom omogućen uvid u status rješavanja problema.
Gradsko oko
Program gradskog oka temelji se na istom principu kao i zakrpaj.to. Jedina razlika je što nije namijenjen stanovništvu, već internoj komunikaciji Komunalnog redarstva Grada. Sustav služi za kreiranje, zaprimanje, prosljeđivanje i pregled prijava uočenih problema u domeni komunalnog sustava. Putem programa koje se nalazi na web stranici oko.hr, komunalni redari prate zabilježene probleme po prijavi nadređenih ili samostalnom kreiranju problema te ažuriraju statuse predmeta povratnom informacijom u programu. Također je programom omogućena komunikacija i sa odgovornim društvima koja su zadužena za određene probleme, kao što su komunalna poduzeća, poduzeća odgovorna za javnu rasvjetu, poduzeća odgovorna za parkirališna mjesta i uspostavljanje prometa i slično.

Rješavanje problema

Web stranicama zakrpaj.to i oko.hr su najbolja rješenja za olakšanu prijavu komunalnih problema jer je usluga lako dostupna stanovništvu kao i uvid u isto u svakom trenutku. Navedenom uslugom korist imaju kako građani, tako i jedinica lokalne samouprave. Građani s boljom interakcijom sa lokalnom upravom, bržem rješavanju problema te transparentnijim upravljanjem prijava, a Grad Mali Lošinj sa pravovremenim reagiranjem na nastale komunlane probleme i cjelovitim sustavom svih prijava i tijeka rješavanja prijava problema. Svi zajedno, sa boljom uslugom i povećanom efektivnošću za bolji i još ljepši Grad Mali Lošinj.

Rezultati

Sustavi zakrpaj.to i oko.hr su omogućili brži i jednostavniji način pristupanju pojedinim komunalnim problemima te olakšani pristup stanovništvu komunikaciju sa nadležnim službama.

Najvažnije u programima je imati svakodnevno povratnu informaciju o učinjenom, odnosno o postupanju sa prijavama, kao što je i bitno da se sve komunalne prijave nalaze na jednom mjestu kako bi se komunalnom redarstvu olakšalo ažuriranje prijava.

Troškovi projekta

U 2014.godini proračunom Grada Malog Lošinja za web servis zakrpaj.to realizirana su sredstva u iznosu od 8.750,00 kn, dok su u 2015.godini u proračunu Grada Malog Lošinja za web servis zakrpaj.to planirana sredstva u iznosu od 8.750,00 kn što uključuje samo održavanje web stranice, dok su za program Gradsko oko planirana sredstva u iznosu od 30.000,00 kn.

Drugi učinci projekta

Rezultati projekta su da se lokalno stanovništvo više uključilo u praćenje rada Komunalnog odjela Grada, čime su također više uključeni u rješavanje komunalnih problema, kao što su sustavom također omogućeni dodatni prijedlozi stanovništva za uređenje pojedinih dijelova Grada i slično.

Održivost projekta

Sustavi zakrpaj.to i Gradsko oko konstantno uvode ažuriranja kojima se poboljšava olakšani razvoj Komunalnog redarstva Grada, kao i pristup prema stanovništvu davanjem informacija o rješavanju pojedinih komunalnih problema. Na taj način se pristupa efektivnijem radu, efikasnijem načinu poslovanja, kao i pravovremeno reagiranje na pojedini komunalni problem za ljepši Grad.