Velika Gorica – Park Wallet

Tijekom 2014. godine gradska tvrtka VG Komulanac je uvela novu aplikaciju Park Wallet koja omogućuje jednostavno, brzo i jeftinije plaćanje parkiranja putem pametnih telefona i kreditnih kartica. Park Wallet aplikacija je besplatna, bez ikakvog troška prema operateru, te omogućena plaćanje parkiranja na parkiralištima Grada Velike Gorice, kao prvom gradu u Hrvatskoj. Park Wallet aplikaciju, u […]

Glasaj

Opis

Tijekom 2014. godine gradska tvrtka VG Komulanac je uvela novu aplikaciju Park Wallet koja omogućuje jednostavno, brzo i jeftinije plaćanje parkiranja putem pametnih telefona i kreditnih kartica. Park Wallet aplikacija je besplatna, bez ikakvog troška prema operateru, te omogućena plaćanje parkiranja na parkiralištima Grada Velike Gorice, kao prvom gradu u Hrvatskoj. Park Wallet aplikaciju, u suradnji s IPT tvrtkom, kreirao je i osigurao PBZ Card.

Nova Park Wallet aplikacija omogućila jednostavnije i jeftinije parkiranje. Plaćanje parkiranja putem pametnih telefona i kreditnih kartica, bez plaćanja troškova sms poruke, snizilo je troškove građanima i do 30%.

Moderna Park Wallet aplikacija korisnicima parkirališta grada Velike Gorice donosi brojne prednosti: do 30% niže troškove parkiranja u odnosu na plaćanje putem SMS poruka, kod kojih je trošak slanja SMS-a iznosio od 65 do 69 lipa po poruci, za razliku od Park Wallet aplikacije koja je besplatna, te se naplaćuje samo cijena parkiranja. Osim toga ova aplikacija omogućuje pregled potrošnje, ispis računa kroz web aplikaciju i sigurnu kupnju putem kreditnih kartica. Plaćanje parkiranja Park Wallet aplikacijom putem pametnih telefona moguće je korištenjem svih kreditnih kartica, uključujući American Express, MasterCard, Visa i Diners kartice, pri čemu je zajamčena potpuna sigurnost korištenja kartica.

Aplikaciju Park Wallet mogu preuzeti svi korisnici iOS i Android smartphone uređaja (linkovi se nalaze na web stranicama Grada Velike Gorice i VG Komunalca). Nakon preuzimanja i instaliranja aplikacije korisnik ispunjava registracijsku formu svojim podacima. Podaci se mogu spremiti, te ih korisnik, za razliku od SMS-parkiranja, neće trebati iznova unositi. Zbog jednostavnosti korištenja i brzine plaćanja, korisnik je stalno prijavljen u aplikaciju, dok eksplicitno ne zatraži odjavu. Po pokretanju aplikacije pojavljuje se početni ekran kojim je moguće platiti parkiranje, pregledati prethodna plaćanja, uređivati podatke o vozilima i kartici, te urediti predloške plaćanja. Za plaćanje parkiranja dovoljno je kliknuti opciju „Plati parkiranje“. Korisnik odabire vozilo, grad, zonu i trajanje parkiranja iz ponuđenih opcija te nastavlja odabirom „Plati“. Upisuje svoj tajni PIN za autorizaciju plaćanja, koji je upisao prilikom upisa kartice i potvrđuje plaćanje nakon čega dobiva potvrdu o uspješnosti naplate.

Osim korisnika parkirališta, nova aplikacija donosi i brojne prednosti VG Komunalcu, poput moderne, transparentne usluge; novog kanala plaćanja; jednostavne, brze i jeftine aktivacije; fleksibilnosti uvođenja novih opcija usluge; spajanje na postojeću infrastrukturu, veliki potencijal rasta korištenja u budućnosti i drugo.

Osnovni problem

Grad Velika Gorica je šesti grad po veličini u Republici Hrvatskoj s preko 60.000 stanovnika, koji se nalazi na prometnom pravcu Zagreb – Sisak kojim dnevno prolazi i do 100.000 vozila. Kao šesti grad, veliki problem u Velikoj Gorici se javio radi problema s parkiranjem vozila i rješavanjem naplate. Naime, bilo je potrebno postaviti veliki broj naplatnih automata kako bi se pokrile sve lokacije i omogućilo što jednostavnije i lakše plaćanje parkiranja za građane. Unatoč tomu, neki automati su malo udaljeniji od parkirnih mjesta te je iz tog razloga uvedena usluga plaćanja putem sms-a. Najveći problem ove vrste plaćanja je u tome da se generira dodatni trošak za korisnika koji ga koristi. Naime, teleoperater preko kojeg bi se vršilo plaćanje naplaćuje svoju naknadu za korištenje ove usluge.

Rješavanje problema

Obzirom da se želi olakšati i omogućiti građanima jednostavnije plaćanje bez ove dodatne naknade gradsko poduzeće VG Komunalac je kontinuirano tražio načine za rješavanje ovog problema. Novo rješenje je moralo biti dostupno svima, povoljnije i jednostavno za korištenje. Kada se ukazala prilika za suradnju s PBZ Card-om koji j kreirao i osigurao aplikaciju Park Wallet u suradnji s IPT tvrtkom, VG Komunalac ju je odmah ugrabio kako bi riješio ovaj problem.

Rezultati

Glavni rezultat ovog projekta je implementacija Park Wallet aplikacije i načina plaćanja kao prvog primjera ove prakse u Hrvatskoj.
Ovim projektom su znatno smanjeni troškovi plaćanja za građane u odnosu na sms plaćanje. Također je omogućeno rješavanje problema svih korisnika jer za ovaj način plaćanja treba imati smartphone koji imaju gotovo svi, te je jedino potrebno skinuti aplikaciju.
Ova aplikacija je dostupna za android i iphone mobilne uređaje koji čine preko 85% svih pametnih telefona.

Troškovi projekta

Ukupan trošak projekta (implementacija mogućnosti naplate putem aplikacije Park Wallet) tijekom 2014. godine je iznosio 0 kn. Vrlo smo ponosni na ovu činjenicu obzirom da nam je želja smanjenje troškova administracije i operativnih, te da smo brzom reakcijom uspjeli postići uvođenje pilot projekta bez troška.

Drugi učinci projekta

Nakon implementacije Park Wallet mogućnosti plaćanja parkiranja prikazan je i socijalni aspekt projekta jer su smanjeni troškovi plaćanja za korisnike čak i do 30%.

Održivost projekta

Želja je da se u budućnosti u čim većoj mjeri promovira ovaj način plaćanja kako bi postao dominantan u odnosu na plaćanje putem SMS-a.
Namjerava se u narednom razdoblju omogućiti korištenje ove usluge za korisnike svih pametnih telefona i operativnih sustava, poput windows pametnih telefona i drugih. Ovim bi se omogućilo pokrivanje gotovo 100% svih korisnika.