Velika Gorica – Vozim ekonomično

Tijekom 2014. godine gradska tvrtka VG Čistoća je nabavila 2 električna vozila. Korisnici vozila su djelatnici VG Čistoće koji u svom svakodnevnom radu obilaze lokacije i koriste ih za lokalne vožnje unutar grada. Jedini mali problem kod nabave ovih vozila se ukazao kroz kratki domet vozila te nepostojanje elektropunionice automobila koja znatno brže može napuniti […]

Glasaj

Opis

Tijekom 2014. godine gradska tvrtka VG Čistoća je nabavila 2 električna vozila. Korisnici vozila su djelatnici VG Čistoće koji u svom svakodnevnom radu obilaze lokacije i koriste ih za lokalne vožnje unutar grada. Jedini mali problem kod nabave ovih vozila se ukazao kroz kratki domet vozila te nepostojanje elektropunionice automobila koja znatno brže može napuniti ovu vrstu vozila. Naime, trenutno se ova vozila pune putem obične utičnice što produžuje punjenje do pet puta. Ovaj problem se rješava te je u planu postavljanje pet elektropunionica automobila koji će biti na raspolaganju i građanima.

Vrijedi spomenuti kako je VG Čistoća prva tvrtka na velikogoričkom području koja je u svoj vozni park uvrstila električna vozila čime i na ovaj način pokazuje svijest i brigu o zaštiti okoliša.

Djelatnici VG Čistoće su vrlo zadovoljni kvalitetom vozila i njegovim mogućnostima, dok se i među građanima može čuti zadovoljstvo jer gradske tvrtke koriste ovu vrstu prometnog sredstva dok bi izgradnjom punionica i sami građani dobili dodatni poticaj da prijeđu na ovu vrstu prijevoznog sredstva.

Osnovni problem

Grad Velika Gorica je šesti grad po veličini u Republici Hrvatskoj s preko 60.000 stanovnika, koji se nalazi na prometnom pravcu Zagreb – Sisak kojim dnevno prolazi i do 100.000 vozila. Do kraja 2010. godine cjelokupni navedeni tranzitni promet je prolazio kroz centar grada. Ipak tada je Vlada RH otvorila prvu dionica velikogoričke obilaznice (nepunih 4 kilometra) te je većina prometa preseljena na obilaznicu čime su gradske prometnice „odahnule“, a i sami građani. Krajem 2013. godine je pak otvorena u cijelosti velikogorička obilaznica, a i Grad Velika Gorica je odlučio jedan dio, jedne od glavnih prometnica koje prolaze kroz gradsko središte ograničiti na brzinu od 40 km/h odnosno uvesti zonu „smirenog prometa“, što je rezultiralo ukidanjem jedne od prometnih traka te svođenje prometa u jednu prometnu traku. Sve te aktivnosti doprinijele su poboljšanju kvalitete zraka i okoliša u samom centru grada te samog prometa. Iz navedenog je vidljivo da je Grad Velika Gorica dugi niz godina imao problema s prekomjernom količinom prometa u svojem središtu, koje su posljedice bile dodatno zagađen zrak, lošija kvaliteta života, ali i otežano se prometovalo kroz grad.

Rješavanje problema

Gradsko poduzeće VG Čistoća je odlučila 2014. godine kupiti 2 električna vozila za interne potrebe službenih putovanja koji koriste djelatnici pri obilasku lokacija i obavljanju svakodnevnih poslova.
Na ovaj se način želi doprinijeti savjesnijem poslovanju kroz smanjenje emisije stakleničkih plinova, te pružanje dobrog primjera i građanima.
Također korištenje ovih vozila na električni pogon doprinosi čišćem i zelenijem okolišu.

Rezultati

Glavni rezultat ovog projekta su nabavljena 2 električna automobila te pozitivan primjer i promocija korištenja vozila na električnu energiju kao alternativu sadašnjim neekološkim vozilima.
Ovim projektom su znatno smanjeni operativni troškovi lokalnih putovanja te održavanja obzirom da električna vozila zahtijevanju znatno manja sredstva za servis i održavanje. Ova su vozila na raspolaganju svim djelatnicima VG Čistoće za poslovne potrebe.
Što se tiče samog troška korištenja vozila na električni pogon od strane gradske tvrtke trošak koji se prije stvarao (gorivo za automobile u odnosu na struju) je umanjen za više od 90%.

Troškovi projekta

Ukupan trošak projekta (nabavka 2 električna automobila) su bila oko 440.000 kuna. Tvrtka je dobila poticaj za ovo ulaganje u visini 140.000 kn od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Drugi učinci projekta

Nakon nabavke navedenih vozila, došlo je do inicijative da se izgradi 5 elektropunionica na kojima bi se omogućilo građanima i svim ostalim tvrtkama da lakše prijeđu na ovo ekološko prijevozno sredstvo. Ovaj idući korak bi dodatno promovirao alternativne načine prijevoza od uobičajenih klasičnih te korištenja ostalih izvora energije unutar cijele zajednice.

Održivost projekta

Želja je da se u budućnosti i komunalna vozila za pranje cesta, košenje trave i slično prebace na električni pogon u narednom periodu obzirom da se ovaj projekt pokazao isplativim.
VG Čistoća i dalje će u svojim poslovnim ciljevima voditi računa o ekološkoj svijesti i očuvanju okoliša. Doprinos svakoga od nas tko odabere ekološki prihvatljivije vozilo vidljiv je i mjerljiv.