Velika Gorica – WiFi

Krajem 2013. je puštena u rad mreža besplatnog bežičnog ineterneta s 25 pristupnih točaka koje su u toj testnoj fazi pokrivale područje užeg centra. Tijekom 2014. godine nastavljeno je ulaganje te je broj pristupnih točaka antena povećan na 60. Time će Velika Gorica postati grad s jednim od najvećih brojeva pristupnih točaka i najvećom zonom […]

Glasaj

Opis

Time će Velika Gorica postati grad s jednim od najvećih brojeva pristupnih točaka i najvećom zonom pokrivenosti besplatnom bežičnom mrežom u Hrvatskoj, a kapacitet mreže se povećao na 4 500 istodobnih korisnika.

Uz postavljanje novih pristupnih točaka izradit će se i karta pokrivenosti bežičnim signalom na kojoj će se vidjeti koji su točno dijelovi Velike Gorice pokriveni besplatnim signalom. Za pristup gradskoj bežičnoj mreži je samo potrebno povezati se na svojim uređajima s mrežom e-Gorica (SSID), a nakon prihvaćanja općih uvjeta korištenja može se nastaviti besplatno surfati.

Najveći broj korisnika te mreže spaja se putem svojih smartphonea, tableta i laptopa, te im je besplatan internet znatno olakšao komunikaciju.

Korisnici ove usluge su svi građani Grada i šire okolice, te bilo tko se nađe u zoni pokrivenosti, poput turista može koristiti ovu uslugu.

Osnovni problem

Grad Velika Gorica je šesti grad po veličini u Republici Hrvatskoj s preko 60.000 stanovnika. Veliki problem u Velikoj Gorici se javio radi problema s korištenjem bržeg širokopojasnog interneta u ruralnim područjima na kojima nije bio dostupan. Ovaj problem je utjecao na pola stanovništva te je Gradu to bilo nedopustivo.

Rješavanje problema

Grad je htio omogućiti svim građanima pristup internetu kao jedno od prava svakog građana i prioriteta koje je postavila i Europska unija. Od nekoliko rješenja koja su se nametala, na kraju je odlučeno da će se omogućiti bežični pristup internetu za sve građane uz ograničenje brzine, veličine datoteke te količine prenesenih podataka kako bi se izbjegla velika opterećenja mreže. Po korisniku je ograničena brzina na maksimalnih 5 Mbita/s ovisno o opterećenosti, dok je promet po jednom spajanju ograničen na 200 MB kako bi se spriječila zloupotreba. Za razliku od ostalih gradova u Hrvatskoj, Velika Gorica je odlučila najveće napore uložiti u razvoj infrastrukture unutar ruralnog područja te je u tom segmentu prva u Hrvatskoj.

Rezultati

Glavni rezultat ovog projekta je postavljenih 60 antena i velika pokrivenost bežičnim signalom s pristupom internetu. Najveći rezultat na koji smo ponosni je u činjenici kako imamo najveću pokrivenost ruralnog područja, čime je omogućen pristup internetu osobama koje inače nemaju tu mogućnost.

Troškovi projekta

Ukupan trošak projekta, odnosno postavljanje 60 antena na području cijelog grada je do sada iznosio 200.000 kn s tendencijom daljnjeg rasta obzirom da se namjerava postaviti još antena te dodatno povećati brzina.

Drugi učinci projekta

Ovim projektom je omogućena lakša komunikacija stanovništvu koje je socijalno ugroženo te nema drugu mogućnost korištenja interneta. Ovo se pokazalo iznimno korisnim za korištenje skype-a i sličnih aplikacija putem kojih se može komunicirati s rodbinom i bližnjima.

Održivost projekta

Nakon omogućavanje korištenja besplatnog interneta za sve građane, želja je da se u budućnosti poveća brzina pristupa po korisniku, kao i maksimalan broj spojenih korisnika istovremeno.