Zabok – Zdravo i fino

Opis korisnika Izravni korisnici: Djeca-vijećnici, članovi Dječjeg gradskog vijeća, u dobi od 11-15 godina, izabrani predstavnici svakog razreda OŠ K.Š. Gjalskog Zabok, ukupno 30 vijećnika/ica. Dječje gradsko vijeće (DGV) je aktivnost za djecu viših razreda osnovne škole od 11 do 15 godina, a cilj DGV-a jest stvarno i aktivno uključivanje djece u život i suradnju […]

Glasaj

Opis korisnika

Izravni korisnici:

• Djeca-vijećnici, članovi Dječjeg gradskog vijeća, u dobi od 11-15 godina, izabrani predstavnici svakog razreda OŠ K.Š. Gjalskog Zabok, ukupno 30 vijećnika/ica. Dječje gradsko vijeće (DGV) je aktivnost za djecu viših razreda osnovne škole od 11 do 15 godina, a cilj DGV-a jest stvarno i aktivno uključivanje djece u život i suradnju s odraslima u procesu odlučivanja o pitanjima važnim za život djece.
  • Učenici Srednje škole Zabok, smjer kuhar/kuharica, u dobi od 15-18 godina, 10 učenika
  • Članovi dječjeg zbora „Zabočki mališani“, izvoditelji dječjih pjesama za CD „Zdravo i fino“, između 50 djece u dobi od 4-10 godina, interpretacija dječjih pjesama i javni nastupi prilikom promocije CD ili na lokalnim i regionalnim skupovima vezanim uz zdravlje i zdravu prehranu
  • Učenici OŠ K.Š. Gjalskog:
  1. – 7. razred – vršnjačka edukacija: 100 djece

1.-5. razreda – 180 djece – osmišljavanje slogana za promidžbene plakate o zdravlju i zdravom načinu života

• 10 volontera DND, asistentice u radionicama zdravog kuhanja, pomoć djeci u obradi ekološkog vrta.

Neizravni korisnici:

• ostala zainteresirana djeca predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta i njihovi roditelji – 300
  • stručno osoblje u odgojno-obrazovnim, zdravstvenim i socijalnim ustanovama (nastavnici, ravnatelji, voditelji školskih aktiva, pedagozi, nutricionisti, zdravstveni i socijalni radnici, predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije) – 500
  • mediji – 20
  • lokalni i županijski uredi, ustanove, agencije kojima su namijenjeni promotivni materijali projekta (plakati sa sloganima o zdravoj prehrani, kuharica, CD, promo-paket (kalendar, olovka)) – 30 predstavnika odjela za zdravlje, društvene djelatnosti, udruge i sl.
  • zainteresirani građani – opća populacija – 900

U provedbi projekta Zdravo i fino u 2014./2015. izvedene su sljedeće aktivnosti:

1.Radionice kuhanja za djecu-vijećnike i učenike Srednje škole Zabok:

Radionice zdravog kuhanja za djecu na teme prema interesu djece: zdrave užine, deserti, grickalice i napitci – svaka radionica u trajanju od 4 sata.

Radionice se sastoje od kraćih uvodnih izlaganja o temama kako hrana utječe na psiho-fizičko i emocionalno zdravlje djece i mladih, izbor i nabavku prirodnih namirnica, upoznavanje polaznika s eko namirnicama i njihovim hranjivim sastojcima, priprema jela-praktično kuhanje i demonstracija (prirodnih i zdravih-deserata, grickalica, užina i napitaka) prikladnih za školske užine, izlete, dječje rođendane i sl. Teme radionica:  imunitet, izbor i priprema zdravih užina, slatkiša, grickalica i napitaka što će omogućiti djeci znanje i praksu kako pripremiti jednostavne i zdrave obroke, međuobroke i napitke vrlo važne da djeca tijekom radnog dana osiguraju kvalitetan i zdrav unos energije za svoje svakodnevne aktivnosti.

1. Izdavanje (priprema i snimanje) CD-a „Zabočkih mališana“ s pjesmama o zdravoj prehrani i zdravlju – 10 dječjih pjesama na teme zdravlja i zdrave prehrane namijenjenih mlađem uzrastu djece. Tekstovi pjesama bit će izvorno dječji uraci iz njihovog iskustva s radionica zdravog kuhanja i eko vrtlarenja te volonterki DND-a Zabo za koje su aranžmane napravili glazbeni producent s dugogodišnjim iskustvom u radu s dječjim zborovima i glazbom za djecu, voditeljica Zabočkih mališana i suradnik-blues glazbenik. Pjesme će izvesti „Zabočki mališani“, dječji zbor Društva Naša djeca Zabok. CD će biti promotivni materijal projekta i sastavni dio nove kuharice (paket kuharica+CD).

1. Obrada ekološkog vrta DND-a – priprema zemlje, planiranje sadnje kultura, obrada zemlje, sijanje i sadnja, održavanje te ubiranje plodova-povrća, voća i začina koje će se koristiti u radionicama kuhanja.

1. Kreativne radionice izrade slogana o zdravlju i zdravoj prehrani s djecom-vijećnicima i učenicima OŠ K.Š. Gjalskog Zabok. Djeca-vijećnici i učenici OŠ K.Š. Gjalskog na posebno osmišljenim radionicama kreiraju slogane o zdravlju, zdravoj prehrani, zdravim stilovima života i održivom razvoju koji se kasnije koriste za tisak plakata sa sloganima i porukama za kampanju o zdravoj prehrani u osnovnim školama Krapinsko-zagorske županije i šire.

1. Priprema, objavljivanje i distribucija nove kuharice Zdravo i fino: recepti s jelima i fotografijama s radionica kuhanja za djecu, namijenjena prije svega djeci. Osim recepata užina, deserata, grickalica i napitaka kuharica će biti obogaćena korisnim savjetima i pojašnjenjima za djecu kako i zašto pripremiti jednostavne međuobroke i zdrave napitke, a ne konzumirati rafinirane i nezdrave proizvode.

1. Promocija nove kuharice i CD-a „Zdravo i fino“: organizirat će se kao završno događanje projekta – srpanj 2015. na koje će biti pozvani svi suradnici na projektu, mediji te šira zainteresirana javnost . Nova kuharica i CD Zdravo i fino bit će dostupni svim zainteresiranim osnovnim i srednjim školama, dječjim vrtićima, ustanovama, udrugama, a u suradnji sa Savezom društava Naša djeca Hrvatske na 100-njak Društava Naša djeca u gradove i općine.

1. Promocija projekta i projektnih aktivnosti: na različitim događanjima u Krapinsko-zagorskoj županiji vezanim uz promociju zdrave prehrane, zdravlja i prevenciju pretilosti u djece, u gradskim knjižnicama po gradovima i općinama u okviru projekta „Zelena knjižnica“, Društvima Naša djeca, putem priopćenja za javnost, objavama tekstova i fotografija na mrežnim i facebook stranicama. Priprema i tisak plakata „Zdravo i fino“ sa sloganima koje će osmisliti djeca-vijećnici, učenici OŠ K.Š. Gjalskog, na kojima će se promovirati zdravlje i zdrava prehrana, za osnovne i srednje škole u KZŽ, Društva Naša djeca te svim zainteresiranim roditeljima, stručnim suradnicima, djeci, kao i priprema promo-paketa (kalendar, olovka).

Radionica kuhanja za djecu

Osnovni problem

U Hrvatskoj je prisutan sve veći trend porasta broja djece s prekomjernom težinom, a statistike pokazuju da se već u prvi razred osnovne škole upisuje oko 20% preuhranjene ili pak pretile djece. Također, djeca se sve manje i manje kreću, previše konzumiraju masnoća, šećera i soli i rafiniranih proizvoda. Jedna od glavnih posljedica je povećanje prekomjerne težine i pretilost.
Osim problema „sjedilačkog“ načina života, problem pojačava jaka oglašavajuća industrija hrane i pića koja utječe na prehrambene navike djece. Prehrambene navike djeteta, uspostavljene u djetinjstvu, često se nastavljaju i kasnije u životu te zato promociju zdrave prehrane i zdravih stilova života kod djece treba poduzeti već u predškolskoj i školskoj dobi djeteta kako u odgojno-obrazovnim ustanovama tako i u obitelji.
Dijete bi trebalo od najranije dobi stjecati saznanja i vještine o svojem fizičkom, psihičkom i emotivnom zdravlju, utjecaju načina života na zdravlje i stanje cijelog organizma te time i preuzimanja odgovornosti za zdravlje. Jedan od preduvjeta za optimalno zdravlje djeteta je uravnotežena prehrana, pripremljena od zdravih i ekoloških namirnica, te tjelesno kretanje što se želi dugoročno postići projektom „Zdravo i fino“.

Na početku projekta „Zdravo i fino“ anketirali smo 104 djece, polaznike radionica kuhanja i učenike OŠ K.Š. Gjalskog, sudionike vršnjačke edukacije o njihovim prehrambenim navikama, navikama kako provode slobodno vrijeme, uzrocima pretilosti u djece, o informacijama koje imaju o rafiniranoj odnosno organskoj hrani te imaju li naviku sudjelovati u izboru namirnica i pripremi obroka što je pokazalo da 50% njih ne doručkuje, 79% jede slatkiše i grickalice i 54% pije gazirane sokove i pića. U kategoriji pitanja koja su se odnosila na njihove svakodnevne navike, aktivnosti u slobodno vrijeme te osjećaj da žive zdravo 39% ispitane djece izjavilo je da u pokretu (šetnja, sportske aktivnosti, rekreacija, vožnja biciklom) dnevno provedu 2 sata, 26% tri sata, a 19% po sat vremena. Podjednak broj sati i postotak djece provedu vrijeme gledajući TV (35% po dva sata, 30% jedan sat, a 21% tri sata). Nije zanemariv podatak da 6% odnosno 5% djece provede gledajući TV po četiri i više sati. Za računalom, odnosno na internetu 50% djece provede po jedan sat, a 19% po dva i tri sata. Veliki postotak djece, 75% misli da žive zdravo, što u sljedećoj skupini pitanja, koja se odnosi na prehrambene navike, uviđa se da veliki postotak djece ipak nedovoljno zna što su to zdrave navike i zdravi stilovi života.
Zatim smo djecu anketirali i nakon završenih radionica 2013. 72% njih misle da je projekt „Zdravo i fino“ potreban svakom djetetu, roditelju i nastavniku, 96% dobilo je vrijedne spoznaje o temeljima zdravlje i zdravoj prehrani te su djeca iznijela svoje prijedloge za nove sadržaje i nastavak projekta u 2014./2015. godini dodatno uočivši neke probleme na koje se može prevenirati ovakvom vrstom projekta koji promovira zdravlje, zdrave stilove života i ekološku održivost.

Rješavanje problema

Ciljevi projekta
Opći cilj projekta: odgoj i obrazovanje djece i mladih o zdravoj prehrani i važnosti prevencije pretilosti te promocija zdravih stilova života i održivog razvoja u zajednici

Specifični ciljevi:
1. Edukacija djece i mladih za izbor zdravih i prirodnih (sezonskih) namirnica te pripremu zdravih, ukusnih i jednostavnih međuobroka (užina, kolača, grickalica), napitaka i deserata
2. Odgoj, obrazovanje i promocija zdrave prehrane, zdravog načina života, eko-proizvoda i vrtlarenja u djece predškolske i osnovnoškolske dobi putem CD-a s dječjim pjesmama i vrtlarenja u eko-vrtu
3. Senzibilizacija opće populacije djece, roditelja, stručnih suradnika u odgojno-obrazovnim ustanovama i lokalne zajednice o važnosti zdrave prehrane i tjelesnog kretanja u prevenciji pretilosti djece te podizanju kvalitete života djece i mladih i održivom razvoju putem plakata i slogana o zdravlju i zdravoj prehrani

Projekt „ Zdravo i fino“ proveden je u prvom ciklusu 2012./2013. godine kada je izdana kuharica Zdravo i fino – priče iz zdrave kuhinje za djecu i odrasle te je provedeno 5 radionica zdravog kuhanja s djecom. Projekt je nastavljen te se u drugom ciklusu provodi u 2014./2015. godini.
Djeca i mladi u radionicama zdravog kuhanja imaju mogućnost naučiti na koji način i s kojim zdravim, prirodnim i sezonskim namirnicama pripremiti jednostavne obroke te kako nezdrave slatkiše, grickalice, kolače, užine i napitke zamijeniti zdravim varijantama obogaćujući i unoseći raznovrsnost u svoju svakodnevnu prehranu. Osim toga putem tih radionica cijelo vrijeme se djecu informira o važnosti zdrave prehrane i zdravim načinima života važnim za njihov rast i razvoj. U drugom ciklusu aktivnosti projekta su proširene te će rezultat radionica kuhanja biti nova kuharica i CD Zdravo i fino za djecu s receptima i praktičnim savjetima za pripremu jela i napitaka s radionica te pjesmicama o zdravlju i zdravoj prehrani za djecu mlađeg uzrasta. Aktivnosti projekta omogućuju djeci da u svoje slobodno vrijeme, izvan redovitog odgojno-obrazovnog sustava steknu korisne i važne vještine i usvoje stajališta i informacije pomoću kojih će stjecati vlastitu odgovornost prema svojem zdravlju i životnim navikama te unaprijediti kvalitetu života. Provedbom projekta „Zdravo i fino“ povećat će se i broj programa namijenjenih širenju znanja o važnosti zdrave prehrane za djecu i mlade. S obzirom na to da se tijekom provođenja i nakon završetka projekta sve aktivnosti i rezultati promoviraju kako medijima tako i predstavljanjima na različitim događanjima u Zaboku, Krapinsko-zagorskoj županiji, a preko Saveza DND Hrvatske i na sva DND-a u Hrvatskoj projekt će u velikoj mjeri imati svoj utjecaj na različite ciljane skupine u društvu stvarajući preduvjete za zdravu zajednicu.

Rezultati

- Osposobljeno 30-ero djece iz Dječjeg gradskog vijeća (različite dobi, od 5.-8. razreda) i 10-ero učenika Srednje škole Zabok – smjer kuhar/kuharica za samostalnu pripremu jednostavnih zdravih užina, kolača, slatko-slanih grickalica i napitaka u 6 radionice zdravog kuhanja za djecu i mlade.
- Poboljšane prehrambene navike i povećana razina znanja i osviještenosti o zdravlju, zdravim stilovima života i ekološkoj održivosti kod 30-ero djece-vijećnika i učenika Srednje škole Zabok, polaznika radionica kuhanja; zatim učenika osnovnih škola 1.-5. razreda OŠ K.Š. Gjalskog te djece nižeg vrtićkog uzrasta, ukupno cca. 200-njak djece i mladih.
- Uzgojen 1 ekološki vrt te podučeno 15-ak djece za rad u ekološkom vrtu, štetnosti pesticida na zdravlje i okoliš, odabiru eko-namirnica, čitanju deklaracija na proizvodima te važnosti lokalne hrane i korištenja sezonskih namirnica u pripremi obroka.
- Izdan 1 CD s 10 dječjih pjesama na temu zdrave prehrane, zdravlja, zdravog načina života, vrtlarenja namijenjen djeci predškolske dobi, nižih razreda osnovne škole i njihovim roditeljima.
- Djeca-vijećnici i učenici osmislili 7 slogana o zdravlju i zdravoj prehrani na osnovu kojih je tiskano i distribuirano 1000 plakata u sve osnovne i srednje škole Krapinsko-zagorske županije i šire.
- Pripremljena, uređena i tiskana kuharica „Zdravo i fino“ s receptima i fotografijama s radionica kuhanja.
- osmišljen i realiziran promo-paket projekta: kalendar za 2016. i olovka
- Informirani učenici, nastavnici, zdravstveni radnici, stručni suradnici, roditelji i šira javnost u gradu Zaboku i Krapinsko-zagorskoj županiji o važnosti zdrave prehrane i zdravih stilova života te problemu pretilosti djece i mladih putem plakata i slogana, CD-a i medijske promocije projekta, promo-paketa projekta kalendari, olovke), cca. 500 osoba.
- Potaknute odgojno-obrazovne (škole i vrtići), zdravstvene i socijalne ustanove da uvode i primjenjuju program zdrave prehrane.
- Lokalna zajednica (gradski i županijski ured za zdravlje) osvještenija i motiviranija da podrži i bude partner u programima/projektima koji šire znanja o važnosti zdrave prehrane djece i mladih i održivom razvoju zajednica.

Indikatori provjere ostvarenih rezultata: programi radionica kuhanja, kuharica Zdravo i fino, CD s pjesmama o zdravoj hrani i zdravlju, učenički plakati sa sloganima, promo-paket (kalendar, olovka) pozivi na događanja, liste sudionika radionica kuhanja i ostalih projektnih aktivnosti, novinski i web članci, fotografije, objave za medije, evidencija o facebook posjećenosti mrežnih stranica DND Zabok i ostalih portala i facebook-a gdje će se promovirati projekt, ankete polaznika, evaluacijski upitnici, kvaliteta i raznolikost namirnica iz eko-vrta, posjećenost info-štandova i prezentacija na sajmovima zdravlja i festivalima.

Troškovi projekta

U prvom ciklusu projekta „Zdravo i fino“ 2012./2013. troškovi su iznosili 65.000 kuna.
U drugom ciklusu projekta (koji još nije završen) planirani troškovi projekta su 125.000 kuna.
Izvori financiranja projekta su Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta, Krapinsko-zagorska županija, Grad Zabok, Zavod za javno zdravstvo KZŽ , donatori i sponzori.

U drugom ciklusu projekta uspjeli smo na projektu zaposliti voditeljicu eko-vrta DND-a Zabok na 8 mjeseci.

Drugi učinci projekta

Na početku projekta u prvom ciklusu 2012./2013. - jedan od najvažnijih uspjeha bio je u tome što su sama djeca predložila projekt Zdravo i fino.
Nakon provedenog projekta najvažniji uspjeh je dječje aktivno sudjelovanje u procesu pripremanja zdravih i ukusnih obroka koje kasnije mogu zajedno s roditeljima kuhati u svojim domovima.
Djeca-korisnici projekta osvijestili su važnost zdrave prehrane kao i mogućnost izbora zdravih namirnica u odnosu na rafinirane namirnice čime su djeca potaknuta na stvaranje odgovornosti za vlastito zdravlje.
Jedan od značajnijih momenata je da nam se u radionicama zdravog kuhanja priključilo i nekoliko djece koja nisu članovi Dječjeg gradskog vijeća. To potvrđuje da su ideja i cilj ovog projekta pogođeni i dobrodošli za djecu jer djeca putem vlastitog iskustva uče pripremati zdrave namirnice, sudjeluju u procesu kuhanja te stvaraju svoj osobni doživljaj s hranom.
Jedan od dometa projekta je pozitivan stav i podrška roditelja cijelom projektu i osvještavanju potrebe o promjenama nezdravih prehrambenih navika u krugu obitelji. Uspjeh je i u tome što projekt obuhvaća nekoliko područja aktivnosti: praktične radionice kuhanja za djecu u kombinaciji s predavanjima o zdravlju, vršnjačku edukaciju-prijenos znanja među djecom, posjet ekološkim imanjima kako bi djeca vidjela put hrane od zemlje do tanjura te se informirala o važnosti ekološke i lokalne proizvodnje, kao i senzibilizaciju javnosti putem promotivnih aktivnosti.
U drugom ciklusu 2014./2015. projekt „Zdravo i fino“ obogaćen je novim aktivnostima koje su obuhvatile još veći broj korisnika, djece i mladih.

Održivost projekta

S obzirom na to da je DND Zabok u okviru Društava Naša djeca prvi započeo s projektom „Zdravo i fino“ u Hrvatskoj s cjelovitim konceptom kako dijete može samostalno stjecati naviku za pripremu i konzumiranje zdrave hrane pokazao se vrlo uspješnim te se na inicijativu i prijedlog djece-korisnika pokazala potreba za njegovim nastavkom u Zaboku i Krapinsko-zagorskoj županiji, ali i u nekim drugim sredinama koje su pokazale interes.
Nastavkom projekta DND Zabok informirat će nove članove Dječjeg gradskog vijeća i učenike Osnovne škole K.Š. Gjalskog o važnosti zdrave prehrane i zdravih prehrambenih navika. Surađivat ćemo i dalje s Srednjom školom Zabok, Osnovnom školom K.Š. Gjalskog Zabok, Dječjim vrtićem Zipkica, udrugama mladih u Zaboku te Mrežom udruga Zagor, Društvima Naša djeca s područja Krapinsko-zagorske županije i Hrvatske. Set plakata sa sloganima o zdravoj prehrani i zdravlju te kuharica Zdravo i fino (koja je uvrštena je u listu dobrih knjiga za 2013. Hrvatskog knjižničarskog društva) distribuirat će se na sve dječje vrtiće i osnovne škole u Krapinsko-zagorsko županiji te Društva Naša djeca u Hrvatskoj i na taj način će se potaknuti i druge sredine da pokrenu slične projekte. Sredstva za nastavak projekta i nove aktivnosti u okviru projekta „Zdravo i fino“ tražit će se od Grada Zaboka, Krapinsko-zagorske županije i donacija raznih firmi, osiguravajućih kuća i banaka, a dugoročno i od strane Europske komisije iz Programa Zajednice na području javnog zdravlja.