16. svibanj. 2018.

Integracija osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita

Udruga „MI“ – Split uz financijsku podršku i suradnju s UNHCR-om, agencijom UN-a za izbjeglice, Predstavništvo u Hrvatskoj, provodi projekt kojem je cilj doprinijeti stvaranju uvjeta za kvalitetnu integraciju osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita na lokalnoj i regionalnoj razini.

Republika Hrvatska se sudjelovanjem u Europskom programu premještaja i preseljenja državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva koje ispunjavaju uvjete za odobrenje međunarodne zaštite, obvezala na prihvat 1583 osobe putem programa preseljenja iz Turske te premještanja iz ostalih članica Europske unije.

Sve relevantne informacije o temi možete pronaći na portalu Integracija u Republici Hrvatskoj koji služi za okupljanje i povezivanje dionika. Upravo lokalno stanovništvo i lokalna samouprava mogu iznimno doprinijeti u prevladavanju izazova u procesu integracije osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita.

Također, obavještavamo Vas kako je Vlada Republike Hrvatske usvojila strateški integracijski dokument Akcijski plan za integraciju osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita za razdoblje od 2017. do 2019 godine.

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina pripremio je „Okvir za integraciju osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita na lokalnoj razini“ kao potporu jedinicama lokalne i regionalne samouprave u RH u izradi lokalnih strategija i akcijskih planova za integraciju osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita.

Sve dodatne informacije možete dobiti na info@irh.hr