14. Ožujak. 2017.

Iranski Yazd traži hrvatskoga partnera

img_8438

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Iranu obavijestilo je našu Udrugu o inicijativi i interesu iranskoga grada Yazda za suradnjom s nekim od gradova u Hrvatskoj i formaliziranjem odnosa kroz potpisivanje sporazuma o prijateljstvu i suradnji.

Interes je iskazao gradonačelnik Yazda g. M. Azimizadeh prilikom nedavnog posjeta veleposlanika RH i predstavnika Veleposlanstva RH gradu i pokrajini Yazd. Yazd je glavni grad istoimene pokrajine u središnjem Iranu i jedan od najstarijih iranskih gradova od izvanredne kulturne važnosti te glavno središte zoroastrijske manjine u Iranu. Grad ima malo više od pola milijuna stanovnika, okružen je pustinjom, ali i bogatim nalazištima različitih vrsta ruda, s razvijenim rudarskim i prerađivačkim sektorom. U poslovnim zonama oko grada je mnogo tvornica od kojih većina proizvodi keramičke pločice, sirovo željezo i čelične proizvode, tekstil i tepihe, te prehrambene i poljoprivrede proizvode. Posljednjih nekoliko godina posvetili su se razvoju turističkih djelatnosti, s obzirom na ogroman potencijal očuvane stare gradske jezgre, niza drugih znamenitosti u gradu i prirodnog krajolika. Sveučilište u gradu Yazdu ima oko 14 tisuća studenata i 400 profesora, u područjima kineziologije, turizma, informacijskih tehnologija, tekstilnih tehnologija i dizajna te učenja stranih jezika. Yazd je već uspostavio odnose s nekoliko europskih gradova.

Ukoliko ste zainteresirani za suradnju molimo da neposredno kontaktirate Veleposlanstvo RH u Teheranu putem tel: +98 21 22589923, odnosno na vrhteh@mvep.hr