02. srpanj. 2014.

Istražuju li i vaš grad?

Započelo je treće istraživanje transparentnosti (LOTUS) koje provodi Udruga Gong u suradnji s Udrugom gradova. Molimo vas da dostavite popunjene upitnike i popratnu dokumentaciju.

U okviru ovog istraživanja provjerava se dostupnost informacija na službenim web stranicama, prikupljaju dodatni podaci putem anketnog upitnika te vrši test provedbe Zakona o pravu na pristup informacijama u svim općinama, gradovima i županijama.

Rezultate koje je vaš grad ostvario u posljednjem istraživanju (2011/2012) možete pogledati na ovom linku. Ovdje možete pročitati cijeli lotus_2011_-_istrazivacki_izvjestaj i pogledati grafički prikaz lotus_2011 rezultata po županijama. Istraživanje se i u ovom ciklusu najvećim dijelom provodi u okviru pokazatelja koji su korišteni 2011. godine.

Udruga gradova dostavila je danas (2. srpnja 2014. godine) na e-mail adrese svih gradova anketni upitnik koji se koristi u ovom istraživanju. Molimo vas da upitnik i popratnu dokumentaciju obavezno dostavite istraživačkom timu prema uputama iz e-maila, budući da neispunjavanje ovog zahtjeva može značajno utjecati na rezultat i plasman vašeg grada u istraživanju. Ukoliko upitnik niste zaprimili, molimo vas da se javite u Udrugu gradova na 01-466-8003 ili info@udruga-gradova.hr kako bismo vam dostavili upitnik s uputama.

Zahvaljujemo Udruzi općina RH i Hrvatskoj zajednici županija na suradnji i pomoći u distribuciji anketnih upitnika.

Istraživanje transparentnosti službeno je započelo 1. srpnja 2014. godine, a završetak projekta i dodjela priznanja najtransparentnijim jedinicama planirano je za 14. studeni 2014. godine u Šibeniku u sklopu Susreta gradonačelnika i poduzetnika, a u okviru kojeg se održava i redovna godišnja sjednica Skupštine Udruge gradova.