11. srpanj. 2017.

Izmjene Zakona o financiranju JLS

Danas je u održan sastanak predstavnika Ministarstva financija i Udruge gradova u vezi izmjena Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave na kojem se razgovaralo o stajalištu Udruge gradova o predloženim izmjenama.

Udruga gradova ukazala je na problem rastuće fiskalne centralizacije i tereta poreznih reformi koje su snosili gradski proračuni te zatražila da se izmjene sustava financiranja lokalnih jedinica vode u smjeru fiskalne decentralizacije.

U vezi najavljenih izmjena sustava financiranja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave Udruga gradova pozdravila je uvođenje jedinstvene razdiobe poreza na dohodak te uvođenje fonda izravnanja fiskalnih kapaciteta lokalnih jedinica radi smanjenja regionalnih razlika. Pozdravljena je i činjenica da će ukupna raspoloživa sredstva za lokalne i područne (regionalne) jedinice biti veća nego tekuće godine te spremnost Ministarstva financija da u prijelaznom razdoblju osigura sredstva pomoći za jedinice lokalne samouprave koje će temeljem ovih izmjena ostvarivati manja sredstva nego do sada.

Udruga je upozorila da će jedinice koje će ostvarivati prijelaznu pomoć biti već treću godinu uskraćene za učinke rasta gospodarstva na njihovom području u pogledu poreza na dohodak. Naime, sustav osiguranja prijelaznih pomoći za takve jedinice jamči zadržavanje prihoda na razini referentne godine na teret državnog proračuna, a rast poreza na dohodak na tim područjima samo umanjuje obvezu državnog proračuna prema tim jedinicama. Stoga je Udruga gradova zatražila da se tranzicijske pomoći računaju u odnosu na 2016. godinu uvećanu za posljednji poznati rast bruto plaća na godišnjoj razini.

U pogledu temeljnog udjela u porezu na dohodak, udio regionalnih jedinica se uvećava sa 12-16,5% na 17%, a udio gradova i općina smanjuje se ili ostaje isti što nije prihvatljivo za Udrugu gradova. Udruga gradova traži da se udio gradova i općina poveća sa 60% na 62,5% na teret fonda fiskalnog poravnanja.

U pogledu fonda fiskalnog izravnanja, referentni iznos za izračun sredstava fiskalnog izravnanja utvrđuje se odvojeno za lokalne i regionalne jedinice. Za lokalne jedinice utvrđen je zajednički referentni iznos što Udruga gradova ne smatra prihvatljivim obzirom na različitost opsega usluga koje svaki tip jedinice pruža. Udruga gradova zatražila je da se referentni iznos utvrđuje zasebno za svaki tip jedinice.

Na sastanku je dogovoreno da će se detaljnije analizirati učinci stajališta Udruge gradova i odrediti daljnji koraci u smjeru donošenja predmetnih izmjena i dopuna Zakona.

Delegaciju Udruge gradova činili su Željko Turk, predsjednik Udruge i gradonačelnik Zaprešića;  Dinko Pirak, predsjednik NO Udruge i gradonačelnik Čazme; Ivan Hanžek, gradonačelnik Zaboka, Hrvoje Košćec, gradonačelnik Sv. I. Zeline; Renato Krulčić, gradonačelnik Pazina i Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Rijeke.