28. srpanj. 2017.

Nacrt prijedloga Zakona o financiranju JLS

Na svečanom obilježavanju 15.-te godišnjice osnivanja Udruge gradova s nadležnim ministarstvima održana je rasprava o razvijanju kamping lokacija u unutrašnjosti Hrvatske, upravljanju državnom imovinom i izmjenama sustava financiranja jedinica lokalne samouprave.

Glavna državna rizničarka, gđa. Ivana Jakir Bajo, predstavila je radni Nacrt prijedloga zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave kojim se uvodi jedinstvena raspodjela poreza na dohodak u omjerima 60% udio grada/općine, 17% udio županije, 6% dodatni udio za decentralizirane funkcije i 17% udio fonda izravnanja fiskalnih kapaciteta lokalnih jedinica.

Preraspodjela dodatnih udjela za financiranje decentraliziranih funkcija neće utjecati na raspoloživa sredstva za decentralizirane funkcije obzirom da će se nastala razlika namiriti iz sredstava izravnanja za decentralizirane funkcije koji se od 2018. godine u potpunosti financira iz prihoda državnog proračuna.

Ministarstvo financija djelomično je prihvatilo zahtjeve Udruge gradova iznesene na posljednjem sastanku i uvrstilo ih u Nacrt.

Više detalja o novom sustavu financiranja pogledajte u ažuriranoj prezentaciji Ministarstva financija, a članove upućujemo da prouče dodatni sadržaj.

Vezane vijesti:

Izmjene Zakona o financiranju JLS

Zašto biste se trebali registrirati na web stranicu Udruge gradova?