15. prosinac. 2017.

Izvrsno posjećena Nacionalna konferencija savjeta mladih – kreirani prijedlozi za izmjenu Zakona

U Samoboru je od 1. do 3. prosinca održana Nacionalna konferencija savjeta mladih RH, u organizaciji Udruge gradova u RH i Savjeta mladih Grada Samobora. Na konferenciji su bili prisutni predstavnici 52 savjeta mladih, odnosno ukupno 98 sudionika, što je čini najvećim godišnjim okupljanjem savjeta mladih u Hrvatskoj.

Nakon uvodnog obraćanja zamjenice gradonačelnika Samobora, Sanje Horvat Iveković, potpredsjednika Udruge gradova i gradonačelnika Ludbrega, Dubravka Bilića te zamjenika župana Zagrebačke županije, Hrvoja Frankića, sudionicima je predstavljeno kako su se iskoristili zaključci s prošlogodišnje konferencije. Nakon toga predstavljen je Centar za mlade Bunker, mjesto održavanja konferencije i najveći centar za mlade u Hrvatskoj.

Program prvog dana nastavljen je predstavljanjem Izvješća o savjetima mladih za 2016. godinu od strane predstavnice Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Monike Bogeljić. Spomenuto je kako su zaključci s prošlogodišnje konferencije ukomponirani u ovogodišnje izvješće čime se i povećala kvaliteta istog. Međutim, naglašen je problem što određene jedinice lokalne i regionalne samouprave ignoriraju zakonsku obvezu godišnjeg dostavljanja izvješća pa samim time ono nije potpuno. Prema tom izvješću, na kraju 2016. godine bilo je osnovano 19 županijskih, 66 gradskih i 66 općinskih savjeta mladih, odnosno njih samo 26% u odnosu na ukupan broj JLRS-a.

Za kraj prvog dana predstavljeni su primjeri dobrih praksi savjeta mladih. Savjet mladih Varaždinske županije predstavio je svoj projekt GIMNAtech u sklopu kojeg educiraju srednjoškolce o zanimanjima budućnosti, Savjeta mladih Sisačko-moslavačke županije edukacije koje održava u srednjim školama po pitanju savjeta mladih, Savjet mladih Grada Lepoglavu svoju inicijativu Idemo na PRC? u sklopu koje pokušava oživjeti sportski centar, Savjet mladih Grada Labina sustav valoriziranja volontiranja prilikom dodjeljivanja stipendija, a Savjet mladih Grada Pazina poslovnik gradskog vijeća koji sadrži i komponente Zakona o savjetima mladih.

Drugi dan konferencije započeo je prezentacijom prof. dr. sc. Ivana Koprića u kojoj je predstavio zašto je Zakon o savjetima mladih baš takav, odnosno, zašto su određeni prijedlozi usvojeni, a zašto neki nisu. Uslijedila je panel rasprava u kojoj su sudjelovali već spomenuti Ivan Koprić, Marko Kovačić iz Instituta za društvena istraživanja, Boris Krajinović, član Vijeća mladih Predsjednice RH te Marko Matijević, osnivač i glavni urednik portala srednja.hr. Cilj panel rasprave bio je pružiti različite poglede na postojeći Zakon, ali i cjelokupnu situaciju sa savjetima mladih u Hrvatskoj.

Za dodatno približavanje teme sudionicima pobrinuo se Marko Kovačić koji je predstavio prakse i realnosti po pitanju sudjelovanja mladih u drugim europskim zemljama.

Nakon toga sudionici su krenuli na grupni rad tijekom kojeg su mapirali ključne probleme u radu savjeta mladih te provođenju Zakona o savjetima mladih u praksi. Da ne bi sve ostalo na definiranju problema, sudionici su predlagali i konkretna rješenja za navedene probleme. Nakon zajedničke rasprave, organizatori i moderator su definirali zaključke i prijedloge koji će biti upućeni Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a sve s ciljem poboljšanja poražavajuće situacije oko savjeta mladih u Hrvatskoj.

Moderator grupnog rada i panel rasprave bio je Hrvoje Kovač, zamjenik gradonačelnika Grada Lepoglave, s dugogodišnjim angažmanom u savjetima mladih na svim razinama.

Zaključke možete pronaći OVDJE.