05. prosinac. 2017.

Kako jeftinije i humanije provoditi Zakon o zaštiti životinja?

Novi Zakon o zaštiti životinja daje svim lokalnim jedinicama vrlo učinkovit alat koji dugoročno može riješiti sve probleme s napuštenim psima i znatno reducirati troškove provedbe Zakona.

Odredba članka 62., stavka 6. Zakona propisuje da “Jedinice lokalne samouprave mogu propisati trajnu sterilizaciju kao obvezan način kontrole razmnožavanja.”

Preporučamo vam da zasebnom odlukom ili odlukom o načinu i uvjetima držanja kućnih ljubimaca propišete da se kontrola razmnožavanja pasa i mačaka vrši trajnom sterilizacijom te na taj način prevenirate neodgovorna postupanja građana, nekontrolirano razmnožavanje i napuštanje te generiranje znatnih, repetitivnih troškova koje sa sobom nose zbrinjavanje i višegodišnje čuvanje životinja u azilima.

Uz trajnu edukaciju građana, kontrolu mikročipiranja i sankcioniranje neodgovornih vlasnika, propisivanjem obaveze trajne sterilizacije dugoročno umanjujete trošak provedbe Zakona.

Prijatelji životinja izradili su, u suradnji s veterinarima i pravnicima, nacrt prijedloga odluke o uvjetima i načinu za držanje kućnih ljubimaca koju možete preuzeti putem www.prijatelji-zivotinja.hr/zakon2017

Dopis – Trajna sterilizacija (3)