07. ožujak. 2019.

Kako brendirati svoj grad?

Kako prepoznati ključne vrijednosti koje će na najbolji i prepoznatljiv način izraziti duh jednog grada i njegovih građana? Kako formulirati esenciju identiteta grada? Mnogi gradovi, osobito manji, nemaju prepoznatljiv i jasan identitet, rečeno je na četvrtom sastanku mreže Kreativni gradovi Hrvatske.

I sami građani često slabo poznaju sredinu u kojoj žive i ne osjećaju je kao svoju, pa onda i slika koju o pojedinom gradu stječu posjetitelji i turisti nije upečatljiva koliko bi trebala i mogla biti. Te kulturološke kohezijske silnice čine vrlo fini splet, često gotovo nevidljiv, ali presudan za cjelovit doživljaj, kao i za društveni i razvojni potencijal grada.
Prepoznajući ključne probleme i potrebe, kao i vrlo zanimljiva iskustva gradova koji to uspješno rade, članovi mreže KGH izdvojili su sustavan i kvalitetan pristup brendingu kao središnju temu plana aktivnosti za 2019. godinu. Želja je da se uspostave učinkoviti sustavi razmjene iskustava, međusobnog savjetovanja, koordinacije zajedničkih projekata, odabira razvojno relevantnih projekata, te stručne verifikacije programa i sadržaja, a podržana je i zamisao uspostave nezavisnog ‘letećeg odreda’ koji će na terenu moći pružiti stručnu pomoć.
S obzirom da je predviđeno vrijeme sastanka vrlo brzo proletilo u kreativnom dijalogu, na kraju su ipak još otvorene teme novih modela financiranja projekata u kulturnim i kreativnim djelatnostima, kao primjerice razni oblici privatnih malih ulaganja u gradske KKI projekte, te poslovna ulaganja u turizam kulturnog nasljeđa i jačanje investicijskog potencijala, o kojima će se detaljnije razgovarati na sljedećim sastancima.
A nakon sastanka, polaznike su na glavnom kastafskom trgu dočekali Halubajski zvončari, koji su svojim atraktivnim nastupom na Pusni ponedjeljak privukli brojne posjetitelje i stvorili veselu atmosferu druženja i zajedništva kao usred turističke sezone.