11. rujan. 2019.

Kreće izrada podzakonskog okvira za okrupnjivanje vodnokomunalnog sektora

Nakon usvojenog paketa vodnokomunalnih zakona u srpnju, zakonodavac je pokrenuo postupak za izradu potrebnog okvira za ustrojavanje novih isporučitelja vodnih usluga! U utorak, 10. rujna, u Hrvatskim vodama održan je prvi sastanak Povjerenstva za izradu Uredbe o uslužnih područja na kojem je usvojen prijedlog osnivanje uže, deveteročlane skupine za izradu nacrta uredbe.

Užu skupina činit će predstavnici resornog ministarstva i Hrvatskih voda te predstavnici partnerskih organizacija i dionika – jedinica lokalne i regionalne samouprave te isporučitelja vodnih usluga. Slijedom toga, Udruga gradova će sudjelovati u radu uže radne skupine o čemu ćemo vas pravovremeno obavještavati.

Sukladno odredbama Zakona o vodnim uslugama, glavni kriteriji za osnivanje novih isporučitelja i pridruženih uslužnih područja (čl. 7) su: a) minimalna količina isporučene vode od dva milijuna kubnih metara godišnje; b) teritorijalna neprekinutost uslužnih područja koja ne presijecaju granice aglomeracija i vodoopskrbnih područja; te c) minimalna tehnička i kadrovska kapacitiranost novih isporučitelja odnosno broj i kvalifikacije ključnih zaposlenika (čl. 16).

Nije unaprijed definiran broj na koji treba smanjiti postojeće isporučitelje (trenutno postoji oko 180 isporučitelja vodnih usluga u RH), s obzirom na to da je cilj reforme okrupnjivanje sektora radi bolje učinkovitosti u pripremi i provedbi investicijskih projekata iz programa višegodišnje gradnje i obaveza koje proizlaze iz Ugovora o pristupanju RH Europskoj uniji te uvođenja racionalnog upravljanja nad postojećom i novoizgrađenom infrastrukturom.

Po izradi nacrta predmetne Uredbe, predlagatelj akta organizirat će konzultativne susrete s isporučiteljima vodnih usluga i njihovim osnivačima (gradovi i općine) na kojima će predstaviti Uredbu te prikupiti komentare i primjedbe s terena. Najavljeno je i pokretanje projekta tehničke pomoći financiranog sredstvima EU-a s ciljem povećanja učinkovitosti isporučitelja vodnih usluga kroz podršku reorganiziranju vodnokomunalnog sektora, u okviru kojeg će biti izrađeni ogledni primjerci potrebnih pravnih i tehničkih akata.

Očekivani rok za izradu uredbe je listopad 2019.