15. siječanj. 2018.

Kreće sufinanciranje izobrazno-informativnih aktivnosti u vezi s gospodarenjem otpadom

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike objavilo je 15. siječnja javni poziv za EU sufinanciranje provedbe programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom.

Temeljem Zakona o održivom gospodarenju otpadom, jedinice lokalne samouprave dužne su na svojim područjima provoditi izobrazno-informativne aktivnosti, a kroz ovaj poziv za to su im osigurana i značajna EU sredstva. Ministarstvo je gradovima i općinama osiguralo ukupno 47,2 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava za provedbu edukativnih programa. Sredstva su osigurana kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“. Udio EU sufinanciranja je maksimalno 85% od ukupnog iznosa prihvatljivih troškova projekta.

Prihvatljivi prijavitelji u sklopu ovog poziva su jedinice lokalne samouprave koje prijavljuju projekt provođenja izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom na području koje obuhvaća više od 10.000 stanovnika.

Iznosi sredstava koje jedinice lokalne samouprave mogu dobiti ovisi o kategoriji u koju pripadaju:
– I. kategoriju čine jedinice lokalne samouprave do 10.000 stanovnika,
– II. kategoriju čine jedinice lokalne samouprave s više od 10.000 do 40.000 stanovnika,
– III. kategoriju čine jedinice lokalne samouprave s više od 40.000 do 100.000 stanovnika,
– IV. kategoriju čine jedinice lokalne samouprave s više od 100.000 stanovnika,
– Grad Zagreb.

Jedinice lokalne samouprave iz II. kategorije po pojedinačnom projektu mogu dobiti od 250.000 do 500.000 kuna. Jedinice iz III. kategorije od 500.000 do 1.200.000 kuna, a IV. kategorije od 1.500.000 do 2.500.000 kuna. Najniži, odnosno najviši iznos bespovratnih sredstava koji može biti dodijeljen za Grad Zagreb je od 2.500.000 do 3.600.000 kuna.

Napominjemo kako se jedinice lokalne samouprave iz I. kategorije, odnosno one koje imaju manje od 10.000 stanovnika, ne mogu samostalno prijaviti na javni poziv već je potrebno da se više jedinica lokalne samouprave udruži i to na način da ukupan zbroj svih gradova i općina koji se udružuje prelazi 10.000 stanovnika. U koju kategoriju će pripadati, ovisi o tome koliko sve jedinice koje se udruže imaju stanovnika.

Izobrazno-informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom za koje se dodjeljuju bespovratna EU sredstva, među ostalim, uključuju letke, brošure i plakate za sprječavanje nastanka otpada, odgovorno postupanje s otpadom, odvojeno sakupljanje otpada, ponovnu uporabu predmeta, kompostiranje. Također, među aktivnostima koje se sufinanciraju su i specijalizirane radijske i TV emisije o gospodarenju otpadom, uspostavljanje mrežnih stranica o gospodarenju otpadom gradova i općina ili nadogradnju postojećih stranica JLS-a sadržajima vezano uz održivo gospodarenje otpadom, javne i edukacijske tribine za građane, informativno-obrazovni materijali, radionice, kostimirani igrokazi i predstavi za predškolsku i školsku djecu o održivom gospodarenju otpadom; izrada aplikacija za održivo gospodarenje otpadom za pametne telefone i slično.

Dodjela bespovratnih sredstava iz ovog poziva se vrši kroz otvoreni postupak u modalitetu trajnog poziva. Poziv je objavljen na središnjoj internetskoj stranici ESI fondova i na portalu eFondovi.

Projektni prijedlozi mogu se podnositi od 15. veljače 2018., a s krajnjim rokom dostave projektnih prijedloga do 1. veljače 2019. ili do iskorištenja sredstava.

Projektni prijedlog podnosi se od strane ovlaštene osobe Prijavitelja putem sustava eFondovi u elektroničkom obliku.