04. lipanj. 2018.

Kultura kao generator razvoja Koprivnice

U Koprivnici je, u organizaciji Udruge gradova i Mreže kreativnih gradova Hrvatske, dana 30. svibnja održana radionica mapiranja resursa.

Projekata i ideja ne nedostaje, ali se stječe dojam da se koprivnički predstavnici kreativnih i kulturnih djelatnosti premalo sastaju i umrežavaju. Rečeno je to u vrlo živom i sadržajnom dijalogu na radionici mapiranja resursa održanoj u Koprivnici te je uočeno da doista ne nedostaje inicijativa i vizija u sektoru. Također je zaključeno da je uspostava Mreže kreativnih gradova Hrvatske hvalevrijedna inicijativa od koje sudionici očekuju razmjenu iskustava kako bi se stvarali projekti koji će dati dodatnu vrijednost razvoju grada.

Nažalost, prepoznato je da u Hrvatskoj grana kreative i kulture još uvijek nije dovoljno prepoznata, podržana ni razvijena, ali pozitivno je to da se kreće u smjeru osvješćivanja i razvoja. Dodatni je poticaj dan umrežavanju, upravo stoga što “Poduzetnici iz kreativnih industrija slabo poznaju biznis, a oni iz biznisa nisu svjesni toga koliko je važno uključiti u poslovne projekte i ljude iz kreativnih industrija.” Upravo taj spoj trebao bi rezultirati pomakom na svim segmentima, od osnovnih bazičnih industrija do IT sektora.

Kao svojevrstan zaključak, svi su polaznici radionice suglasni da boljom i učinkovitijom komunikacijom u razvoju kreativnih i kulturnih djelatnosti mogu zajednički dati snažne impulse ukupnom društvenom i gospodarskom razvoju zajednice te je odmah zakazan i sljedeći sastanak 18. lipnja u Koprivnici.