26. travanj. 2012.

LOTUS: 73% gradova transparentno

U Zagrebu su jučer (24. travnja) predstavljeni rezultati istraživanja LOTUS – Lokalna, odgovorna I transparentna uprava i samouprava te dodijeljene nagrade gradovima s najboljim rezultatima.

Nagradu LOTUS primilo je 12 gradova – Rijeka, Samobor, Labin, Pula, Opatija, Crikvenica, Zaprešić, Slavonski Brod, Kutina, Novi Marof, Osijek i Čakovec, koji su postigli 10 najboljih rezultata u istraživanju.

Konferenciju su pozdravnim govorima otvorili Arsen Bauk, ministar uprave, Dario Runtić iz Udruge gradova i Dragan Zelić, izvršni direktor GONG-a. Rezultate istraživanje predstavili su Nives Miošić i Duje Prhut iz GONG-a. Tijekom rasprave na temu „Zašto biti transparentan?“ načelnici, gradonačelnici i župani razmijenili su iskustva o naporima koje ulažu u transparentnost i koristi koje od toga imaju kako oni sami, tako i njihove zajednice.

Drugo po redu istraživanje LOTUS proveo je u periodu od rujna 2011. do veljače 2012. godine, GONG u suradnji s Udrugom gradova u Republici Hrvatskoj. Istraživanje o transparentnosti rada i otvorenosti tijela lokalne i regionalne samouprave provedeno je na svih 576 jedinica (127 gradova, 429 općina i 20 županija). Cilj istraživanja bio je utvrditi trenutno stanje u područjima transparentnosti rada i otvorenosti prema građanima, suradnje s organizacijama civilnog društva te funkcioniranja mjesne samouprave te ocijeniti napredak u gradovima i općinama u odnosu na prvo istraživanje provedeno 2009. godine. Navedena područja istraživanja prepoznata kao ključna za daljnji razvoj demokracije i sudjelovanje građana u političkom životu njihovih lokalnih zajednica.

Stupanj transparentnosti mjeren je kroz 51 pokazatelj unutar pet osnovnih dimenzija transparentnosti: javnost sjednica vijeća/skupštine, javnost rada i odluka izvršne vlasti, primjena Zakona o pravu na pristup informacijama, suradnja s civilnim društvom, te izravna participacija građana u odlučivanju. Najzastupljeniji pokazatelji su oni koji se odnose na formalne mehanizme, manje oni koji traže transparentnu objavu odluka i dokumenata koji utječu na život građana, a najmanje oni koji građanima omogućavaju istinsko sudjelovanje u procesima donošenja odluka.

Prema rezultatima istraživanja 24% gradova (31 grad) u Hrvatskoj je izrazito transparentno, što je pomak u odnosu na istraživanje iz 2009. godine, u kojem je samo 6% gradova bilo izrazito transparentno. 62 grada u Hrvatskoj (49%) je transparentno, a postotak nedovoljno transparentnih gradova smanjen je s 42% na 17%. Istraživanje je pokazalo da u Hrvatskoj nema izrazito netransparentnih gradova (u 2009. godini, 2% gradova dobilo je ocjenu izrazito netransparentnih). U usporedbi sa županijama i općinama, gradovi pokazuju najvišu razinu transparentnosti.

Istraživanje bi trebalo koristiti predstavnicima lokalnih i regionalnih vlasti da unaprijede vlastito djelovanje, a građanima da se informiraju o rezultatima svojih zajednica i postave veće zahtjeve za transparentnošću.

Ovdje pogledajte lotus_2011_-_istrazivacki_izvjestajdetaljne rezultate i grafički pregled po županijama.

lotus 2011 cijela RH