Održana 116. sjednica Odbora regija

U Bruxellesu je 10. i 11. veljače održana plenarna sjednica Odbora regija na kojem su sudjelovali i članovi hrvatskog izaslanstva. Pored radnog dijela sjednice na kojoj je usvojeno šest novih mišljenja, članovima su se obratili predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, nizozemski ministar unutarnjih poslova Ronald Plasterk te povjerenici Europske komisije Corina Creţu (regionalna politika) i Tibor Navracsics (obrazovanje, kultura, mladež i sport).

Čitajte dalje

Održana 113. plenarna sjednica Odbora regija

U sjeni zbivanja oko sastanka predstavnika članica eurozone i grčke financijske krize, u Bruxellesu je 8. i 9. srpnja održana 113. sjednica Odbora regija. Gotovo 300 predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti iz država EU raspravljalo je o aktualnim problemima i inicijativama europskih gradova i regija.

Čitajte dalje

Što je Odbor regija EU?

Odbor regija savjetodavno je tijelo koje predstavlja lokalne i regionalne vlasti u Europskoj uniji. Uloga Odbora regija iznošenje je lokalnih i regionalnih stajališta o zakonodavstvu EU-a objavljivanjem izvješća („mišljenja”) o Komisijinim prijedlozima. Komisija, Vijeće i Parlament moraju se savjetovati s Odborom regija prije donošenja odluka na razini EU-a o pitanjima vezanima uz lokalnu i regionalnu upravu (primjerice o politici zapošljavanja, okolišu, obrazovanju ili javnom zdravstvu).

Tko su članovi te zamjenici članova izaslanstva RH u Odboru regija EU:

Puni popis članova i zamjenika možete pogledati ovdje.

Koja je uloga Udruge gradova u Odboru regija EU?

Udruga gradova je nacionalna koordinacijska institucija za izaslanstvo RH u Odboru regija.

Tko su koordinatori izaslanstva RH?
  • Marko Ercegović, Udruga gradova u RH
  • Mladen Ivanović, Udruga općina u RH