Poziv na Europski migracijski forum

Europski odbor regija (CoR) objavljuje poziv za iskaz interesa upućen službenicima lokalnih i regionalnih vlasti za sudjelovanje na 5. Europskom migracijskom forumu. Ovaj događaj zajednički organiziraju Europska komisija i Europski gospodarski i socijalni odbor, a održat će se 3. i 4. travnja 2019. u Bruxellesu u prostorijama Odbora regija i Europskog gospodarskog i socijalnog odbora.

Čitajte dalje

Budućnost Europe: Europski odbor regija i udruge lokalnih vlasti udružuju snage

Europski odbor regija (OR) i udruženja lokalnih i regionalnih vlasti iz cijele Europske unije obvezali su se na suradnju u cilju ostvarivanja održivije, uključivije i inovativnije Europe. Na poziv OR-a i u suradnji s Vijećem europskih općina i regija (CEMR), čelnici gradova i regija EU-a okupili su se u Bruxellesu 4. i 5. srpnja kako bi raspravljali o glavnim izazovima s kojima se suočavaju u kontekstu političkog promišljanja o budućnosti Europe koje je u tijeku.

Hrvatsko izaslanstvo u Odboru regija podržalo Savez za koheziju

Zbog Brexita i potrebe da EU financira nove prioritete poput obrane, sigurnosti i nadzora vanjskih granica postoji opasnost da se financijska sredstva namijenjena kohezijskoj politici smanje u idućem višegodišnjem financijskom okviru EU-a za razdoblje nakon 2020. Kako bi se to izbjeglo i podigla svijest o presudnoj ulozi kohezijske politike, vodeće udruge regija i gradova s Europskim odborom regija pokrenuli su u listopadu prošle godine Savez za koheziju (#CohesionAlliance).

Čitajte dalje

Nova online obuka Europskog odbora regija

Besplatna online obuka (tzv. MOOC) u organizaciji Europskog odbora regija (CoR) počinje 15. siječnja 2018. godine. Tema obuke je “Kako iskoristiti sredstva EU za regije i gradove” te će pružiti relevantne informacije o sadašnjim i budućim politikama i programima EU-a, kao i praktične alate te primjere dostupnih mogućnosti za financiranje na regionalnoj i lokalnoj razini.

Što je Odbor regija EU?

Odbor regija savjetodavno je tijelo koje predstavlja lokalne i regionalne vlasti u Europskoj uniji. Uloga Odbora regija iznošenje je lokalnih i regionalnih stajališta o zakonodavstvu EU-a objavljivanjem izvješća („mišljenja”) o Komisijinim prijedlozima. Komisija, Vijeće i Parlament moraju se savjetovati s Odborom regija prije donošenja odluka na razini EU-a o pitanjima vezanima uz lokalnu i regionalnu upravu (primjerice o politici zapošljavanja, okolišu, obrazovanju ili javnom zdravstvu).

Tko su članovi te zamjenici članova izaslanstva RH u Odboru regija EU:

Članovi: Nikola Dobroslavić, Valter Flego, Bruno Hranić, Danijel Marušić, Vojko Obersnel i Željko Turk. (3 člana u postupku imenovanja) Zamjene: Martin Baričević, Jasna Petek, Dinko Pirak, Slavko Prišćan i Alojz Tomašević. (4 zamjene u postupku imenovanja)

Koja je uloga Udruge gradova u Odboru regija EU?

Udruga gradova je nacionalna koordinacijska institucija za izaslanstvo RH u Odboru regija.

Tko su koordinatori izaslanstva RH?
  • Marko Ercegović, Udruga gradova u RH
  • Luka Vidak, Dubrovačko-neretvanska županija