Budućnost Europe: Europski odbor regija i udruge lokalnih vlasti udružuju snage

Europski odbor regija (OR) i udruženja lokalnih i regionalnih vlasti iz cijele Europske unije obvezali su se na suradnju u cilju ostvarivanja održivije, uključivije i inovativnije Europe. Na poziv OR-a i u suradnji s Vijećem europskih općina i regija (CEMR), čelnici gradova i regija EU-a okupili su se u Bruxellesu 4. i 5. srpnja kako bi raspravljali o glavnim izazovima s kojima se suočavaju u kontekstu političkog promišljanja o budućnosti Europe koje je u tijeku.

Hrvatsko izaslanstvo u Odboru regija podržalo Savez za koheziju

Zbog Brexita i potrebe da EU financira nove prioritete poput obrane, sigurnosti i nadzora vanjskih granica postoji opasnost da se financijska sredstva namijenjena kohezijskoj politici smanje u idućem višegodišnjem financijskom okviru EU-a za razdoblje nakon 2020. Kako bi se to izbjeglo i podigla svijest o presudnoj ulozi kohezijske politike, vodeće udruge regija i gradova s Europskim odborom regija pokrenuli su u listopadu prošle godine Savez za koheziju (#CohesionAlliance).

Čitajte dalje

Nova online obuka Europskog odbora regija

Besplatna online obuka (tzv. MOOC) u organizaciji Europskog odbora regija (CoR) počinje 15. siječnja 2018. godine. Tema obuke je “Kako iskoristiti sredstva EU za regije i gradove” te će pružiti relevantne informacije o sadašnjim i budućim politikama i programima EU-a, kao i praktične alate te primjere dostupnih mogućnosti za financiranje na regionalnoj i lokalnoj razini.

Održana 116. sjednica Odbora regija

U Bruxellesu je 10. i 11. veljače održana plenarna sjednica Odbora regija na kojem su sudjelovali i članovi hrvatskog izaslanstva. Pored radnog dijela sjednice na kojoj je usvojeno šest novih mišljenja, članovima su se obratili predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, nizozemski ministar unutarnjih poslova Ronald Plasterk te povjerenici Europske komisije Corina Creţu (regionalna politika) i Tibor Navracsics (obrazovanje, kultura, mladež i sport).

Što je Odbor regija EU?

Odbor regija savjetodavno je tijelo koje predstavlja lokalne i regionalne vlasti u Europskoj uniji. Uloga Odbora regija iznošenje je lokalnih i regionalnih stajališta o zakonodavstvu EU-a objavljivanjem izvješća („mišljenja”) o Komisijinim prijedlozima. Komisija, Vijeće i Parlament moraju se savjetovati s Odborom regija prije donošenja odluka na razini EU-a o pitanjima vezanima uz lokalnu i regionalnu upravu (primjerice o politici zapošljavanja, okolišu, obrazovanju ili javnom zdravstvu).

Tko su članovi te zamjenici članova izaslanstva RH u Odboru regija EU:

Članovi: Nikola Dobroslavić, Valter Flego, Bruno Hranić, Danijel Marušić, Vojko Obersnel i Željko Turk. (3 člana u postupku imenovanja) Zamjene: Martin Baričević, Jasna Petek, Dinko Pirak, Slavko Prišćan i Alojz Tomašević. (4 zamjene u postupku imenovanja)

Koja je uloga Udruge gradova u Odboru regija EU?

Udruga gradova je nacionalna koordinacijska institucija za izaslanstvo RH u Odboru regija.

Tko su koordinatori izaslanstva RH?
  • Marko Ercegović, Udruga gradova u RH
  • Luka Vidak, Dubrovačko-neretvanska županija