Nova online obuka Europskog odbora regija

Besplatna online obuka (tzv. MOOC) u organizaciji Europskog odbora regija (CoR) počinje 15. siječnja 2018. godine. Tema obuke je “Kako iskoristiti sredstva EU za regije i gradove” te će pružiti relevantne informacije o sadašnjim i budućim politikama i programima EU-a, kao i praktične alate te primjere dostupnih mogućnosti za financiranje na regionalnoj i lokalnoj razini.

Čitajte dalje

Održana 116. sjednica Odbora regija

U Bruxellesu je 10. i 11. veljače održana plenarna sjednica Odbora regija na kojem su sudjelovali i članovi hrvatskog izaslanstva. Pored radnog dijela sjednice na kojoj je usvojeno šest novih mišljenja, članovima su se obratili predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, nizozemski ministar unutarnjih poslova Ronald Plasterk te povjerenici Europske komisije Corina Creţu (regionalna politika) i Tibor Navracsics (obrazovanje, kultura, mladež i sport).

Čitajte dalje

Što je Odbor regija EU?

Odbor regija savjetodavno je tijelo koje predstavlja lokalne i regionalne vlasti u Europskoj uniji. Uloga Odbora regija iznošenje je lokalnih i regionalnih stajališta o zakonodavstvu EU-a objavljivanjem izvješća („mišljenja”) o Komisijinim prijedlozima. Komisija, Vijeće i Parlament moraju se savjetovati s Odborom regija prije donošenja odluka na razini EU-a o pitanjima vezanima uz lokalnu i regionalnu upravu (primjerice o politici zapošljavanja, okolišu, obrazovanju ili javnom zdravstvu).

Tko su članovi te zamjenici članova izaslanstva RH u Odboru regija EU:

Puni popis članova i zamjenika možete pogledati ovdje.

Koja je uloga Udruge gradova u Odboru regija EU?

Udruga gradova je nacionalna koordinacijska institucija za izaslanstvo RH u Odboru regija.

Tko su koordinatori izaslanstva RH?
  • Marko Ercegović, Udruga gradova u RH
  • Mladen Ivanović, Udruga općina u RH