URBACT III

Gradovi i kružno gospodarstvo – od urbanih praksi i politika do novih mogućnosti suradnje za gradove

Institut za prostorne politike iz Slovenije poziva vas na konferenciju „Gradovi i kružna ekonomija“ koja će se održati u Mariboru, 19. listopada 2017., a koja ima za cilj istaknuti potencijal gradova za prijelaz na kružno gospodarstvo. Stručnjaci i praktičari iz cijele Europe upoznat će vas s novim urbanim praksama koje pridonose prijelazu gradova u kružno gospodarstvo, naglašavajući ulogu građana i zajednica.

Otkrivanje URBACT-ovih dobrih praksi

Što povezuje Barcelonu, Tampere i Dupnitsu? Ne previše, pomislit ćete. Barcelona je globalni grad s međunarodnom reputacijom za inovacije, gastronomiju i kulturu. Tampere je srednje velik grad u Finskoj, povijesno povezan s industrijskom revolucijom u tom zemlji. Dupnitsa je malo predgrađe u zapadnom dijelu Bugarske, u podnožju najviše planine na Balkanu. Odgovor? Sva tri grada su nedavno primila titulu URBACT-ovog grada dobre prakse.

Čitajte dalje

Poziv za prijave za nagradu URBACT grad dobre prakse

URBACT poziva gradove diljem Europske unije na iskorak i prijavu za nagradu URBACT grad dobre prakse. Poziv je otvoren do 31. ožujka 2017. godine. Nagrada, za koju je poziv objavljen u prosincu, se dodjeljuje dobrim praksama održivog, integriranog urbanog razvoja te će promovirati pobjednička rješenja koje ostali europski gradovi mogu koristiti.

Čitajte dalje

Prijave za URBACT dobre prakse otvorene do kraja ožujka

Program URBACT III još dva tjedna ima otvoren poziv za prijavu dobrih praksi europskih gradova. Poziv je namijenjen europskim gradovima koji mogu na jednostavan način podijeliti prakse koje stvarno funkcioniraju i koje mogu lako biti primijenjene u drugim gradovima. Kriteriji za odabir dobrih praksi su relevantnost, podudarnost s načelima integriranog i održivog urbanog razvoja, dokazi (dokumentacija, promjene i sl.) te mogućnost preslikavanja prakse na druge gradove.

Čitajte dalje

URBACT III je program međuregionalne suradnje koji se financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) unutar cilja Europske teritorijalne suradnje. Cilj programa je razmjena znanja i izgradnja kapaciteta europskih gradova (i općina) koji izrađuju ili provode integrirane strategije i akcijske planove održivog urbanog razvoja.

URBACT III ne osigurava sredstva za infrastrukturna ulaganja (npr. izgradnja gradskih prometnica, umirovljeničkih domova, škola ili sličnog) već podržava mjere namijenjene kreatorima javnih politika, izgradnji kapaciteta za upravljanje gradovima, edukaciji građana, podizanju svijesti o održivom urbanom razvoju i sličnim aktivnostima.

Četiri su glavna cilja URBACT III programa.

Cilj 1: Povećanje sposobnost gradova u provođenju održivih urbanih politika i praksi na integrirani i participativan način.

Cilj 2: Unaprjeđenje planiranja i izrade održivih urbanih strategija i praksi u gradovima.

Cilj 3: Poboljšanje provedbe integriranih, održivih strategija urbanog razvoja i pratećih aktivnosti.

Cilj 4: Osigurati da su tematska znanja stečena u Programu URBACT dostupna stručnjacima i donositeljima odluka na svim razinama te da dijele know-how o svim aspektima održivog urbanog razvoja u cilju poboljšanja politika urbanog razvoja

Suradnja europskih gradova u okviru programa URBACT III zamišljena je kroz uspostavljanje i rad tri vrste mreža gradova.

‘Mreže za planiranje’ su mreže partnera koji žele izraditi integrirane strategije i akcijske planove održivog urbanog razvoja. U ovakvim mrežama sudjeluje između 8 i 12 partnera.

‘Mreže za provedbu’ su mreže koji  su okupljene s ciljem provedbe svojih integriranih strategija i akcijskih planove održivog urbanog razvoja. U okviru ovakvih mreža, uključenim gradovima I drugim partnerima će se omogućiti da podijele svoja rješenja te iz svojih iskustava izvuku korisne zaključke koji su primjenjivi u njihovim sredinama. U ovim mrežama također sudjeluje između 8 i 12 partnera.

‘Mreže za prijenos’ kao glavne nosioce imaju gradove koji su proveli integrirane strategije te imaju primjere dobre prakse i razvijenu participaciju građana. Ostali su korisnici mreže gradovi koji žele usvojiti i naučiti iz takvih iskustava. U ovim mrežama je planirano sudjelovanje između 6 i 8 partnera.

Korisnici URBACT III mreža, pored gradova i općina, obuhvaćaju široki spektar dionika: jedinice mjesne samouprave (mjesni odbori, gradske četvrti i kotarevi), ustanove i trgovačka društva koja su osnovale jedinice lokalne i područne samouprave i koje su u njihovom potpunom ili djelomičnom vlasništvu, a odgovorni su za izradu i provedbu specifičnih politika (ekonomski razvoj, opskrba energijom, zdravstvene usluge, prijevoz…), nacionalna i regionalna tijela vlasti koja se bave urbanim pitanjima te sveučilišta, fakulteti i istraživački centri koji se bave istim pitanjima.

U razdoblju od 2014. do 2020. program URBACT podupirat će suradnju kvalificiranih korisnika iz svih država članica EU-a te Norveške i Švicarske kao partnerskih država. Za to je osiguran proračun programa u iznosu od 96,3 milijuna €, od čega je 74,3 milijuna namijenjeno za sufinanciranje iz EFRR-a, dok preostalih 22 milijuna € čini nacionalni doprinos uključenih država.

Udruga gradova u RH obavlja ulogu Nacionalne URBACT točke za Hrvatsku.

Od početka sudjelovanja Republike Hrvatske u programu URBACT III 2014., 9 hrvatskih gradova uspješno se uključilo u 12 mreža za planiranje.

Dubrovnik – 2nd Chance (nositelj mreže: Napulj, ITALIJA)

Dubrovnik – TechTown (nositelj mreže: Barnsley, UK)

Koprivnica – Procure (nositelj mreže: Preston, UK)

Petrinja – Agri-Urban (nositelj mreže: Baena, ŠPANJOLSKA)