Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

Zatvori

20. lipanj. 2013.

Mišljenje – Zakon o građevinskoj inspekciji

Udruga gradova razmotrila je Nacrt prijedloga zakona o građevinskoj inspekciji te je ocijenila bitnom novinom rješenje prema kojem bi nadzor nad izgradnjom građevina za koje se ne izdaje građevinska dozvola odnosno glavni projekt, preuzelo upravno tijelo jedinice lokalne samouprave nadležno za poslove komunalnog gospodarstva na čijem se području gradi/provodi zahvat u prostoru, odnosno njeno komunalno redarstvo.

Upravno bi tijelo, osim navedenog, provodilo i nadzor nad uklanjanjem ruševina, oštećenja na postojećoj građevini, nad provedbom zahvata u prostoru koje nije građenje, osim rudarskih radova i građevina, dovršenjem zgrade u pogledu vanjskog izgleda i uređenja građevne čestice i provedbom odluke o zabrani građenja koju predstavničko tijelo jedinice donosi na temelju posebnog zakona.

Svako jačanje ovlasti lokalne samouprave jest dobrodošlo, međutim, izrazili smo realnu i opravdanu bojazan da će uvođenje novina iziskivati dodatne resurse, prvenstveno vezano uz znanje, stručne i radne kompetencije komunalnih redara, njihov broj i opremljenost. Naglasili smo da su financijska sredstva nužan preduvjet uspješne provedbe bilo kojega zakona u praksi pa tako i Zakona o građevinskoj inspekciji.

Podredno, skrenuli smo pozornost i na potrebu donošenja novog, cjelovitog i daleko suvremenijeg Zakona o komunalnom gospodarstvu, kao primarnog Zakona kojime bi trebalo ovlasti komunalnih redara učiniti jačima i smislenijima, time i pogodnima svakodnevnom životu lokalne zajednice.

2013 ZAKON O GRAĐEVINSKOJ INSPEKCIJI

Otvoreni natječaji

Svi natječaji

Besplatno se registrirajte

Besplatno se registrirajte

Registrirani korisnici imaju pristup većini naših zaštićenih materijala (ovisno o njihovim ovlastima unutar Grada). Zanimaju li vas koje su druge prednosti registracije?

Česta pitanja

Registrirani korisnici imaju pristup novoj kategoriji "Pitanja i odgovori" gdje mogu postavljati nova pitanja i odgovarati na već postavljena pitanja. Postavljeno pitanje automatski će se i bez moderiranja prikazati u kategoriji Na svako pitanje mogu odgovarati svi registrirani korisnici.

Prijava Registracija