O udruzi

Udruga gradova je nacionalna, nestranačka i nepristrana zajednica gradova osnovana 2002. godine s ciljem poticanja suradnje jedinica lokalne samouprave i promicanja zajedničkih interesa gradova u Republici Hrvatskoj. Međutim, u drugim organizacijskim oblicima na području Republike Hrvatske djelovala je od 1971. godine.

Udruga ima 121 članova i svoju djelatnost financira iz članarine, EU fondova, međunarodnih darovnica, kotizacija od stručnih skupova, donacija, itd. Svaki grad član u udruzi zastupa gradonačelnik. Osnove djelovanja uređene su Statutom i izmjenama Statuta od 21. listopada 2009. godine i Poslovnikom od 28. svibnja 2008. godine.

Gradovi učlanjeni u Udrugu gradova obuhvaćaju 2.73 milijuna stanovnika RH (63,7% ukupnog stanovništva) i 19.869 km2 teritorija RH (35,1% ukupne površine).

Predsjednik Udruge gradova je Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića, a potpredsjednici su Nikola Blažević, zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Knina, i Vedran Neferović, gradonačelnik Požege. Mandat predsjednika i članova predsjedništva traje 4 godine, u pravilu od jednih do drugih lokalnih izbora.

Osnovne vrijednosti

Udruga gradova vjeruje u…

• Predstavničku i uključivu lokalnu samoupravu
  • Lokalnu samoupravu kao temelj vlasti u Republici Hrvatskoj