14. lipanj. 2019.

Obavijest u vezi suglasnosti za e-račun

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dostavilo nam je sljedeću Obavijest javnim naručiteljima u vezi pojedinih korisnika informacijskih posrednika koji su upućivali i dostavljali javnim i sektorskim naručiteljima obrasce u kojima je tražena suglasnost za zaprimanje eRačuna sukladno Zakonu o PDV-u.

OBAVIJEST JAVNIM NARUČITELJIMA

Kao nadležno resorno tijelo i nositelj Zakona o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi, ispred Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Službe za digitalno gospodarstvo, obavještavamo sve javne i sektorske naručitelje kako slijedi.

Pojedini korisnici informacijskih posrednika upućivali su i dostavljali javnim i sektorskim naručiteljima obrasce u kojima je tražena suglasnost za zaprimanje eRačuna sukladno Zakonu o PDV-u.

Navedeno postupanje predstavlja protupravnu, obmanjujuću i zavaravajuću poslovnu praksu, budući se ne radi se o poslovnim odnosima dva poduzeća (business to business- B2B) koje regulira u smislu izdavanja računa pa tako i eRačuna Zakon o PDV-u, već se radi o odnosima s javnim naručiteljima i sektorskim naručiteljima odnosno javnoj nabavi (business to government – B2G).

Javni i sektorski naručitelji moraju zaprimati eRačune od 1.12.2018. godine, sukladno odredbama Zakona o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi, a ne Zakonu o porezu na dodanu vrijednost, tako Vas ovim putem obavještavamo da ne dajte vaše suglasnosti ni na kakve obrasce za zaprimanje eRačuna, budući isto predstavlja zakonsku obvezu te suglasnost nije potrebna.

Za sve upite obratite nam se na adresu e-pošte: e-poslovanje@mingo.hr