25. travanj. 2018.

Objavljen Indeks ravnopravnosti spolova u Europskoj Uniji

Europski institut za ravnopravnost spolova objavio je Indeks ravnopravnosti spolova u EU, kojim se mjeri uspješnost zemalja članica EU u postizanju jednakosti muškaraca i žena. Hrvatska se našla na nezavidnom 24. mjestu od 28 zemalja članica.

Indeks promatra 6 relevantnih područja: (1) Rad, (2) Novac, (3) Obrazovanje, (4)Raspodjela vremena, (5) Moć i (6) Zdravlje. Gora situacija u jednakosti spolova prisutna je samo u Slovačkoj, Rumunjskoj, Mađarskoj i Grčkoj. Promatrano u okviru EU 28 najbolje rezultate u postizanju jednakosti spolova imaju Švedska, Danska, Finska, Nizozemska…

S obzirom da je upravo lokalna vlast najbliža građanima i odluke koje se donose na lokalnoj razini izravno utječu na živote građana u nastavku donosimo neke zanimljive primjere dobre prakse sa lokalne razine.

BEČ je poboljšao rasvjetu u pješačkim zonama, parkovima i na ostalim javnim površinama kako bi se poboljšala sigurnost žena, ali i pješaka i biciklista. Također, uređena su gradska groblja jer je istraživanjem zaključeno da groblja uglavnom posjećuju stariji građani, većinom žene, pa su postavljene klupe i uređena mjesta za odmor. Nadalje, pokrenuta je kampanja kojom se nastoji izbrisati rodne stereotipe. Kako bi se osigurala provedba ovih aktivnosti u gradskom proračunu su osigurana sredstva koja se koriste u borbi protiv diskriminacije te je nekoliko službenika zaduženo za praćenje jednakosti.

Švedski grad UMEÅ, želeći potaknuti veći broj žena na bavljenje sportom, omogućio je jednake uvjete treniranja muškarcima i ženama u javnim sportskim objektima. Također, grad je otvorio vrata muzeja „Ženske povijesti“ koji se fokusira na ulogu i perspektivu žena u povijesti i priređuje izložbe o pitanjima vezanim za spolnu jednakost.

Švedski grad MALMÖ proveo je studiju o navikama putovanja i prijevoza svojih građana. Zaključeno je da muškarci uglavnom putuju automobilima, što stvara veliki ekonomski i ekološki gubitak, dok s druge pak strane žene većinom koriste javni prijevoz. Grad Malmö ulaže u javni prijevoz kako bi postao pristupačniji, sigurniji i udobniji za sve građane jer bi se poticanjem građana na veće korištenje javnog prijevoza (tzv. „ženskog načina prijevoza“) mogli postići veliki društveni, gospodarski i ekološki dobici.

U BRUXELLESU je osnovan Odjel za jednake mogućnosti i raznolikost koji se bavi temama jednakosti žena i muškaraca, pitanjima manjina, invalida, nasiljem u obitelji… Tri djelatnika rade puno radno vrijeme na Odjelu te blisko surađuju s izabranim predstavnicima i partnerskim udrugama.

Udruga gradova u suradnji s Hrvatskim pravnim centrom u sklopu projekta Gradovi za jednakost, istražit će postojeće politike, programe i prakse na razini hrvatskih gradova, te pokušati pronaći hrvatske primjere najbolje prakse suzbijanja svih oblika diskriminacije. Cilj projekta je osvijestiti ulogu gradova u osiguravanju jednakosti čime se značajno može doprinijeti poboljšaju kvalitete pružanja usluga i poboljšanju kvalitete života cjelokupne zajednice.

Projekt „Gradovi za jednakost – Bolja zaštita od diskriminacije na lokalnoj razini kroz upravljanje raznolikošću i jednakošću“ financira Europska unija kroz program „Prava, jednakost i građanstvo“, a provode ga Hrvatski pravni centar i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj.