04. srpanj. 2017.

Objavljene URBACT-ove dobre prakse: “Inspirativna rješenja za bolje gradove“

Tražite ideje kako unaprijediti kvalitetu zraka u svojem gradu, kako poticati lokalno zapošljavanje ili kako uključiti građane u prijem izbjeglica? Rezultati iskušanih i provjerenih rješenja objavljeni su na webu od strane URBACT-a, EU programa učenja i razmjene za integrirani, održivi urbani razvoj.

Web stranica URBACT-ovih dobrih praksi otvorila je svoja vrata za neke od najpraktičnijih rješenja koje gradovi koriste na dnevnoj bazi s ciljem suočavanja s izazovima demografskih i klimatskih promjena, zaštite okoliša  te nezaposlenosti i siromaštva. Okuplja 97 novo certificiranih URBACT-ovih dobrih praksi u 25 europskih zemalja.

„Jedan od ključnih kriterija odabira URBACT-ovih dobrih praksi bio je da praksa može lako biti odabrana i transferirana u neki drugi grad. Stoga zaista ohrabruje što ih sada imamo online s obzirom na to da je riječ o različitim inspirativnim praksama za bolje gradove, kojima je lako pristupiti.“, rekla je Adele Bucella, voditeljica projekata i programa u URBACT-ovom tajništvu u Parizu.

Stručnjaci za urbana pitanja, izabrani predstavnici gradova, istraživači i stanovnici mogu pronaći ideje za svoje projekte svih veličina, s ciljem unaprjeđenja svojih gradova. Mnoštvo preklapajućih tema uključuje kreiranje poslova, društveno uključivanje, smanjenje količine otpada te uključuje građane u proces unaprjeđenja njihove lokalne zajednice.

Nova online platforma je prilika za gradove, koji su se okitili titulom URBACT-ove dobre prakse, da budu prepoznati na međunarodnoj razini te da se povežu i uče od drugih gradova.

Prilika za učenje od kolega te prilagođavanje i ponovna upotreba iskušanih i provjerenih praksi, bez gubljenja vremena na pokretanje cijelog procesa koji je već netko drugi prošao, posebno je vrijedna kada se ne raspolaže bogatim resursima.

Dobre prakse mogu se lako pretraživati korištenjem ključnih riječi ili filtrirati po području, temi, veličini grada i državi.
Uživajte u istraživanju nove baze podataka! Podijelite na društvenim mrežama i, ako vam se neka praksa čini izrazito zanimljivom, kliknite da vam se sviđa (I LIKE IT) na dnu stranice.

Bazu dobrih praksi pronađite ovdje.