22. travanj. 2015.

Održan 3. sastanak Radne skupine za programe i fondove EU

U Požegi je, 21. travnja, održan treći sastanak Radne skupine za programe i fondove EU.

Okupljeni predstavnici deset gradova raspravili su aktualnosti iz područja strukturnih fondova (za razdoblje 2014-2020), a koje su od interesa za jedinice lokalne samouprave. Tako su predstavljeni predstavnici Udruge gradova u Odborima za praćenje Operativnih programa te njihovo trenutno stanje stvari.

Na upit korčulanske razvojne agencije ‘Kora d.o.o.’ o članku 32. Pravilnika o provedbi Mjere 7 Programa ruralnog razvoja ‘Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima’ koji propisuje da JLS-i moraju provesti postupak javne nabave prije slanja zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava, zaključeno je da je takva odredba problematična i dvojbeno legalna. Slijedom toga, Udruga će Ministarstvu poljoprivrede uputiti dopis o brisanju tog članka te će istodobno pozvati Udrugu općina da se pridruži zajedničkoj inicijativi.

Raspravljen je i problem strategija razvoja urbanih područja, s obzirom na to da smjernice koje su neophodne za njihovu izradu još nisu donesene, a neki su gradovi već prionili izradi istih. Prema nekim informacijama gradovi koji nemaju strategije koje su u skladu sa smjernicama neće imati mogućnost povlačenja bespovratnih sredstava iz OP Konkuretnost i kohezija. Zaključeno je da će Udruga uputiti dopis MRRFEU u vezi izrade strategija, a isti problem bit će artikuliran na sjednicama Povjerenstva za  izradu Prijedloga odluke o ustrojavanju urbanih područja i Prijedloga smjernica za izradu strategije razvoja urbanih područja.

Pored navedenog, izmjenjena su korisna iskustva gradova u vezi priprema projektnih dokumenata i izrade samih projektnih prijava.

Idući sastanak radne skupine planiran je za početak srpnja.