21. lipanj. 2017.

Održan seminar o vodnim tehnologijama

U organizaciji Veleposlanstva Države Izrael i Israelskog izvoznog instituta i u suradnji s Hrvatskim društvom za zaštitu voda i Udrugom gradova u dvorani hotela Double Tree u utorak, 20. lipnja, je održan seminar o vodnim tehnologijama pod nazivom „Pročistači otpadnih voda i učinkovito rješavanje gubitaka u vodovodnoj mreži“.

‘Ovaj seminar nastavak je mnogobrojnih aktivnosti Izraelskog veleposlanstva da približi Hrvatskoj javnosti vrhunske rezultate koji se mogu ostvariti kada se postigne sinergija između znanja, inovativnih tehnologija i inteligentnog upravljanja resursima koju Država Izrael provodi u mnogobrojnim područjima svog djelovanja.naglasila je zamjenica veleposlanice gospođa Irit Shneor.

Generalni direktor Hrvatskih voda gospodin Zoran Đuroković je istaknuo kako je Država Izrael primjer uspješnih vodnih rješenja te iskazao volju za daljnju suradnju.

U vodovodnim mrežama u Republici Hrvatskoj gubici iznose oko 50 % dok je to u Izraelu svedeno na oko 10 %. Istaknuo je i kako je u Republici Hrvatskoj svega oko 20 tisuća ha pod sustavima navodnjavanja a od toga tek 50 % od toga je u organiziranim sustavima upravljanja. Posebno se zahvalio na vrlo uspješnoj organizaciji ovoga stručnog skupa Veleposlanstvu Države Izrael i Hrvatskom društvu za zaštitu voda.

Predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk je pozdravio prisutne u ime gradova.

Predstavnica ministarstva zaštite okoliša i energetike Sanja Genzić Jurišević je istaknula kako je međunarodna suradnja visoko na listi prioriteta ministarstva a da su iskustva Izraela u upravljanju vodama zaista dragocjena. Imperativ je na racionalnosti i ekonomičnosti, u čemu posežu za iskustvima Izraela pri čemu se posebno zainteresirani za teme gubitaka u vodovodnim mrežama jer se u Republici Hrvatskoj žele osigurati visoki europski standardi u pogledu mikrobioloških pokazatelja za vodu za piće.  Karmen Cerar, načelnica sektora u Upravi vodnoga gospodarstva je u svome izlaganju govorila o projektima koje Republika Hrvatska mora provesti do 2023.g.

Država Izrael je svoja ograničenja u nedostatku vodnih resursa uspješno riješila te novim pristupom i korištenjem tehnologija može biti uzor svima koji se bave upravljanjem vodama.

Hrvatska je prema ukupno obnovljivim izvorima vode po stanovniku na trećem mjestu u Europi, a peta po količini kvalitetne pitke vode. No, stupanj opskrbljenosti stanovništva vodom na području RH je 76 % , a  razina priključenosti na sustave javne odvodnje je manja od 50 %. Postojeći sustavi javne odvodnje ne odgovaraju često potrebama a naročito u doba turističke sezone.

Hrvatska je kao posljednja članica EU imala vrlo stroge uvjete kako bi se dostigli standardi utvrđeni direktivama EU. Iskustva i probleme koje je EK imala s ulaskom novih članica u EU 2004. i 2007 godine, pretočeni su u pooštrene uvjete i primjenjeni u Ugovoru o pristupanju RH Europskoj Uniji.

Područje Crnog mora je proglašeno osjetljivm područjem a time i cijelo područje Dunavskog sliva na kojem se trebaju primjenjivati stroži uvjeti za pročišćavanje otpadnih voda. Sve to zahtijeva provođenje reforme vodnokomunalnog sektora što je izrazito zahtijevan proces prilgodbe, osiguranja financijskih sredstava te tehničke opremljenosti isporučitelja vodnih usluga.

U ovom zahtijevnom procesu provođenja vodnokomunalne reforma vjerujemo da izraelska tehnološka i organizacijska rješenja mogu biti od velike koristi Hrvatskoj te smo u tom cilju i organizirali seminar o vodnim tehnologijama.

Seminar je obuhvatio predavanja iz 2 područja:  pročistači otpadnih voda i učinkovito rješavanje gubitaka u vodovodnim mrežama.

Veleposlanstvo Države Izrael je za ovu prigodu okupilo vrhunske izraleske stručnjake iz područja upravljanja vodama – iz područja državne administracije te poslovnog sektora koji su podijelili svoja znanja i iskustva s hrvatskom stručnom javnosti.

Predstavnica Izraelskog državnog tijela za vode i kanalizaciju, Mella Schwartz je podijelila s hrvatskom stručnom javnošću način na koji je izraelski vodni sektor ustrojen, regulativu, tarife te objasnila kako je Izrael, upravo zbog nedostatka vode, bio primoran tražiti inovativna rješenja u vodnim tehnologijama u čemu su danas vodeća država svijeta.

Sve sudionike je pozvala na WATEC, međunarodni profesionalni sajam i konferenciju koji će se održati od 12.-14. rujna 2017. u Tel Avivu a koji je mjesto susreta najnovijih tehnologija iz sektora, profesionalaca, istraživača, investitora, donositelja odluka,…

Predstavnici vrhunskih izraelskih tvrtki, Tahal i Aqwise, koji su sa svojim projektima prisutni u našem susjedstvu ali i u cijelome svijetu su kroz svoje prezentacije pokazali rješenja za pročistače otpadnih voda koja su implementirali na najsloženijim projektima ali isto tako i na onim vrlo jednostavnima.

Obzirom da je Država Izrael vrlo poznata po start-upovima te zbog toga i nosi nadimak START UP nacija, na seminaru se predstavio i start-up TaKaDu koji je putem Skype prezentacije prezentirao vrlo zanimljivo tehnološko rješenje za gubitke u vodovodnim mrežama baziran na softverskoj detekciji i upravljanju gubicima.

Posljednja prezentacija je bila predstavljanje grupe tvrtki specijaliziranih za dva tematska područja ovoga stručnog skupa – pročistači otpadnih voda i gubitci u vodovodnim mrežama.