03. veljača. 2014.

Održana 105. sjednica Odbora regija

Hrvatski predstavnici lokalne i regionalne samouprave sudjelovali su na posljednjoj sjednici Odbora regija (CoR) koju su obilježile teme poput grčkog preuzimanja predsjedavanja Vijećem ministara EU, okoliša, novih izmjena poslovnika te diskusije s predsjednikom Europske komisije (EK) o budućnosti EU i financijskoj perspektivi 2014-2020. Pored toga, dvoje članova hrvatskog izaslanstva izabrani su na funkcije potpredsjednika povjerenstva za okoliš te člana Euro-mediteranske skupštine lokalnih i regionalnih vlasti (ARLEM).

Bruno Hranić (EPP), načelnik Općine Vidovec (Varaždinska županija) imenovan je drugim potpredsjednikom radnog povjerenstva za okoliš (ENVE povjerenstvo), dok je Nikola Dobroslavić (EPP), dubrovačko-neretvanski župan, imenovan članom ARLEM-a iz redova Odbora regija. Oba imenovanja prva su službena imenovanja hrvatskih članova na funkcije u radnim tijelima Odbora regija otkako je RH postala punopravna članica EU i najbolji pokazatelj angažiranog rada naših predstavnika.

U diskusiji s predsjednikom EK José Manuel Barroso, predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti naglasili su potrebu za boljom koordinacijom država članica kod ekonomske politike i uloge nove Kohezijske politike u vraćanju povjerenje građana u Europu. Naglašeno je kako Europska komisija, nacionalne vlade te lokalne i regionalne vlasti moraju udružiti svoje napore kako bi osigurali brzu implementaciju novih kohezijskih ulaganja te omogućili gradovima i regijama da igraju svoju ulogu u stvaranju radnih mjesta i rasta za dobrobit svih građana. Kako je istaknuo predsjednik CoR-a, Ramón Luis Valcárcel Siso, ohrabrujuća je činjenica da u Godišnjem pregledu rasta za 2014. EK po prvi put izravno spominje jedinice lokalne samouprave iako nacionalni programi reformi u mnogim državama članicama ne čine jasnu razliku između EU regija i gradova. Da gradovi i regije nisu uključeni u izradu i provedbu Partnerskih sporazuma u nekim članicama ponovio je i predsjednik kluba Europske pučke stranke, Michael Schneider, te pozvao predsjednika Barrosa da osigura pravičnu zastupljenost lokalnih vlasti u programiranje.

U pogledu zaštite okoliša i propisa o otpremi otpada, skupština CoR-a usvojila je izvješće kojim se traži daleko strože inspekcije, dosljedne kontrole u svim državama članicama EU-a te povećanje nadležnosti tijela javnih vlasti. Naime, unatoč tome što Pravilnik o pošiljkama otpada, usvojen još 1996. nudi smjernice i metode kontrole, istraživanja pokazuju da se čak 25% otpada iz EU još uvijek ilegalno šalje prema zemljama u razvoju, što je u suprotnosti s EU i međunarodnim zakonima. Skupština je usvojila i mišljenje o novoj europskoj strategiji o šumama i šumarskom sektoru, kojim je izraženo žaljenje što se EK nije referirala na ulogu lokalnih i regionalnih vlasti za njenu provedbu. Uključivanjem gradova i regija osigurala bi se ravnoteža između sve veće ekonomske eksploatacije šuma i održivog razvoja.

U obraćanju grčkog ministra unutarnjih poslova Yiannis Michelakis, istaknuta su dva prioriteta grčkog predsjedanja u kojima se očekuje suradnja i potpora Odbora regija:  energetska politika i strategija EU-a za Jadransko-jonsku makro-regiju. Područja su to u okviru šireg akcijskog plana grčkog predsjedanja koje će se fokusirati na poticanje rasta i zapošljavanja.

Iduće događanje u organizaciji Odbora regija na kojem će sudjelovati i hrvatski predstavnici jest 6. sastanak na vrhu europskih regija i gradova koji će se održati u Ateni 7. i 8. ožujka.