11. rujan. 2017.

Održana konferencija “Uloga lokalnih zajednica u ostvarivanju prava djeteta” u Vinkovcima

7. rujna 2017. u hotelu „Slavonija“ u Vinkovcima održana je konferencija „Uloga lokalnih zajednica u ostvarivanju prava djeteta“ na kojoj se okupilo 80-ak vodećih domaćih znanstvenika i stručnjaka u području skrbi o djeci, predstavnika lokalnih uprava i regionalnih samouprava iz cijele Hrvatske te organizacija i ustanova koje pridonose ostvarivanju dječjih prava na lokalnim razinama

Konferencija je organizirana  u sklopu projekta “Jačanje kapaciteta lokalnih zajednica  za ostvarivanje prava djeteta“ kojeg vode Savez društava Naša djeca Hrvatske i Ured UNICEF-a za Hrvatsku. Konferenciju podržavaju Grad Vinkovci, Društvo Naša djeca Vinkovci i Koordinacijski odbor Akcije „Grad Vinkovci-prijatelj djece“.

Na Konferenciji su otvorena ključna pitanja i teme važne za kvalitetan život djece, kao što su: uloga gradova i općina u razvoju usluga za djecu,  gradske i općinske strategije za djecu, dječja participacija, ekonomski aspekti ulaganja u djecu, uloga lokalne zajednice u promicanju zdravlja i sigurnosti djece te važnost međusektorske suradnje i partnerstva.

Konferenciju je otvorila dopredsjednica Saveza DND Hrvatske, gospođa Sonja Borovčak srdačno pozdravivši sve prisutne uzvanike u ime Saveza društava Naša djeca Hrvatske koji zajedno sa Hrvatskim društvom za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku vodi široku društvenu akciju „Gradovi i općine – prijatelji djece“ još od 1999. godine. Gđa Borovčak naglasila je kako se „ova vrijedna i korisna društvena akcija provodi već 18 godina, no naš kontinuirani rad s djecom i za djecu neprestano nas obvezuje da uložimo još više napora i brige u pogledu ostvarivanja prava djece iz Konvencije UN-a o pravima djeteta. Akcija ima svoj put, kontinuirano raste i jača te sada broji 113 sudionika sa 62 grada i općine s počasnim naslovom „prijatelja djece“. Ovom se akcijom žele podržati svi koji na lokalnim razinama u Hrvatskoj rade za dobrobit djece u tom radu.“

Kako sve što Savez radi, radi u partnerstvu s djecom na početku ove Konferencije u ime Dječjeg vijeća grada Vinkovaca pozdravio nas je Lovro Brčić, učenik 7. razreda Osnovne škole Josipa Kozarca iz Vinkovaca, zamjenik Dječje Gradonačelnice koji nam je predočio kako je biti dijete u Vinkovcima te kako djeca vide suradnju s odraslima u tom gradu.

U velikom broju gradova i općina Hrvatske djeluju Društva Naša djeca, s osnovnim ciljem i zadaćom da organiziranim volonterskim i stručnim radom svojih članova pokreću akcije na korist i dobrobit djece pa tako i u Vinkovcima postoji Društvo Naša djeca, osnovano 1996. radi pružanja pomoći socijalno ugroženoj djeci, radi poticanja dječje participacije u lokalnoj zajednici te organiziranja edukativnih i zabavnih aktivnosti za djecu predškolske i školske dobi u slobodnom vremenu. Stoga je ispred Društva Naša djeca Vinkovci ovaj uvaženi skup pozdravila njegova predsjednica, gospođa Antonija Spajić, koja je uložila veliki trud kako bi se ova Konferencija održala baš u Vinkovcima.

U ime dugogodišnjih partnera Akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“, Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, sudionike je pozdravila gđa Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, koja je potvrdila važnost ovog partnerstva na dobrobit djece te nam se kasnije pridružila u izlaganju važne teme ranog odgoja i obrazovanja djece.

A osim Ureda UNICEF-a, partner i suradnik Saveza društava Naša djeca Hrvatski na području promocije i ostvarivanja prava djeteta je Ured Pravobraniteljice za djecu RH. Na Konferenciji je, ispred Ureda i Pravobraniteljice gđe Ivane Milas Klarić, uzvanike pozdravila i savjetnica pravobraniteljice gospođa Davorka Osmak Franjić, čiji je rad posebno značajan na području dječje participacije.

Grad Vinkovci je grad – prijatelj djece koji tu prestižnu titulu nosi još od 2012. godine te koji neprestano potvrđuje kako su djeca u Vinkovcima uistinu na prvom mjestu. Grad podupire sve aktivnosti s djecom i za djecu te je uvaženi skup u ime Grada Vinkovaca pozdravila gospođa Kata Krešić, dr. med., zamjenica gradonačelnika Grada Vinkovaca i predsjednica gradskog koordinacijskog odbora akcije „Grad Vinkovci-prijatelj djece“.

Programski dio Konferencije uspješno su vodile: gospođa Marijana Šalinović, voditeljica programa socijalne politike iz Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, koja je moderirala izlaganja u prvom dijelu Konferencije i dr. sc. Arijana Mataga Tintor, savjetnica za predškolski odgoj, djecu i mlade Grada Velike Gorice i članica Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine-prijatelji djece“ u drugom dijelu Konferencije.

U tematskom dijelu posvećenom jačanju kapaciteta lokalnih zajednica gospođa Sonja Borovčak predstavila je postignuća akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ u osamnaest godina njene provedbe, osvrnuvši se na njene početke, njen razvoj koji je doveo do toga da se ova akcija smatra jednom od najboljih u Europi te planove za budući rast.

Gospođa Valentina Otmačić, predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku održala je izlaganje pod nazivom „Rani odgoj i obrazovanje: pravo ili privilegija?“ Upitavši prisutne misle li kako je predškolski odgoj djeteta pravo ili privilegija, svi su se složili da je to pravo svakog djeteta. Gospođa Otmačić naglasila je kako je svjesna da razgovara s istomišljenicima, ali smatra svojom dužnošću upozoriti na slučajeve u kojima djeca ne ostvaruju to svoje važno pravo u Republici Hrvatskoj.