27. kolovoz. 2012.

Održana LOCPART projektna radionica

U Rovinju je, 24. kolovoza 2012., održana projektna radionica u okviru projekta LOCPART na kojoj je sudjelovalo 30 predstavnika hrvatskih i slovenskih gradova i općina. Radionica je održana s ciljem upoznavanja potencijalnih partnera te izrade zajedničkih projekata za prijavu na natječaje programa ”Europa za građane”.

Na početku radionice, okupljeni sudinici predstavili su svoje projektne ideje te izrazili želju za širenjem međunacionalne suradnje i na nove lokalne jedinice. Tijekom samog predstavljanja, spontano su se javljali i ostali sudionici s prijedlozima za suradnju, stvarajući tako dobru pripremu za nastavak rada u prilično opuštenoj atmosferi. Po upoznavanju s okupljenima, organizatori su održali kratku prezentaciju o mogućnostima programa ”Europa za građane” ističući uvjete i financijske koristi projektnih prijava.

U nastavku radionice, sudionici su u slobodnom druženju dogovorili konkretne planove za projektne prijave i sastanke u budućnosti pri čemu su im organizatori, zaposlenici Udruge gradova i Skupnost občin Slovenije, pomagali u savjetima i preporukama. U tom smislu, dogovorena je zajednička prijava grada Biograda na moru i grada Maribora na temu mladih, a organizatori su ponudili pomoć u daljnjem traženju partnera za konkretne projektne ideje i prijedloge. Od tema koje su se raspravljale kao osnova buduće suradnje ističemo: nezaposlenost mladih, održivi razvoj te primjenu EU preporuka na lokalnoj razini. Sudionici su istaknuli zadovoljstvo ovakvim pristupom izradi projekata i potrazi za partnerima te naglasili potrebu za jačim angažman u suradnji lokalnih jedinica dviju država.

locpart-1

Radionica je održana u okviru projekta LOCPART kojeg zajednički provode Udruga gradova u RH i Skupnost občin Slovenije s ciljem jačanja i širenja broja lokalnih partnerstva između slovenskih i hrvatskih lokalnih jedinica. Na uvodnoj konferenciji projekta organiziranoj u Mariboru u siječnju ove godine predstavljeni su primjeri uspješnih projekata hrvatskih i slovenskih općina i gradova. značajke i mogućnosti samog programa ”Europa za građane” te projektne aktivnosti LOCPART-a. U listopadu ove godine u Biogradu na moru bit će predstavljena web stranica Lokalna partnerstva koja je izrađena u okviru projekta kao alat za jednostavnije traženje potencijalnih projektnih partnera. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske komisije. Više o programu ”Europa za građane potražite na stranicama nacionalne kontakt točke, Ureda za udruge Vlade RH (www.uzuvrh.hr).