10. srpanj. 2017.

Održana osječka radionica o participativnom upravljanju

U okviru aktivnosti projekta ”Participativno upravljanje prirodnim resursima” u Osijeku je, 6. srpnja 2017., održana radionica pod nazivom „Organiziranje participativnog upravljanja u lokalnoj zajednici“. Radionicu je organizirala Udruga gradova uz podršku projektnih partnera (DOOR, ODRAZ, ZMAG i Grad Velika Gorica).

Trideset sudionika iz jedinica lokalne samouprave i organizacija civilnog društva imali su priliku upoznati se s uspješno provedenim projektnim aktivnostima u Velikoj Gorici. Predstavljen je rad višesektorske radne grupe čiji sudionici razmjenjuju informacije o aktualnim problemima u upravljanju prirodnim resursima u Gradu Velika Gorica, predlažu rješenja te ukazuju na nepravilnosti u upravljanju javnim i prirodnim dobrima; zagovaračka kampanja kojom se poticala lokalna zajednica na davanje prijedloga Gradu vezanih uz upravljanje prirodnim resursima te ostale aktivnosti kojima se želi potaknuti suradnja lokalne samouprave, organizacija civilnog društva i zainteresiranih građana.

Također, sudionicima su predstavljeni i lokalni primjeri dobrih praksi na području upravljanja prirodnim resursima: „Sudjelovanje javnosti u sferi zaštite prirode i upravljanja prirodnim područjima – udruga Zeleni Osijek“ i „Eko selo Papuk – udruga Slap“.

Četiri seminara smo proveli u županiji, a jedna od radionica je bila primarno usmjerena na zaštićeno područje: sprječavanje poplava, kvaliteta zraka, sportski kapaciteti i aktivnosti“, započeo je s primjerima lokalnih dobrih praksi Dinko Pešić iz udruge Zeleni Osijek, te nadodao kako „lokalno stanovništvo sve više vrednuje i uključuje se u njegovu (zaštićeno područje) zaštitu“. U smjeru participacije nastavila je i Sonja Vuković iz udruge Slap: „Pitanje međusektorske suradnje je vrlo bitno i u upravljanju prirodnim resursima.“

Nakon uspješnih predstavljanja, sudionici su podijeljeni u radne grupe gdje su razvijali ideje mogućeg djelovanja, na teme: „Obnova zelenih resursa na javnim površinama“, „Prenamjena napuštenih industrijskih prostora za društveno korištenje“ te „Organizirano stanovanje za osobe starije životne dobi“.