03. prosinac. 2018.

Održano 16 Obuka savjeta mladih ove godine, ukupno 46!

Obukom u Zadru, koja se održala u subotu, 1. prosinca, zaključen je ciklus Obuka savjeta mladih u 2018. godini. Obuke provodi Udruga gradova, a to je bila 16. Obuka ove godine te 46. ukupno od 2015. godine kada se navedena obuka počela provoditi!

Na 46 obuka sudjelovalo je 779 sudionika koji su predstavljali ukupno 146 savjeta mladih! Naravno, neki savjeti mladih su dva puta sudjelovali na Obuci, nakon što se promijenio saziv istih.

Od ove godine kvalitetu Obuke prepoznalo je i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koje je direktno nadležno za savjete mladih, te s Udrugom gradova potpisalo sporazum o suradnji na polju obuka.

Sporazum je potpisan i na temu izrade priručnika o savjetima mladih. Digitalnu verziju navedenog priručnika (u obliku pripreme za tisak) možete pronaći OVDJE.

U sklopu provođenja navedenih aktivnosti uviđena je potreba i za kreiranjem drafta svih potrebnih dokumenata za osnivanje savjeta mladih u jedinici lokalne ili regionalne samouprave. Udruga gradova kreirala je paket takvih dokumenata te iste možete pronaći na http://www.udruga-gradova.hr/paket-dokumenata-osnivanje-savjeta-mladih/.

Obuka je namijenjena županijskim, gradskim i općinskim savjetima mladih, ali i predstavnicima izvršne i predstavničke vlasti, upravnim tijelima, službama, udrugama mladih i za mlade te zainteresiranoj javnosti općenito.

Program Obuke sastoji se tri modula – Sustav lokalne i područne samouprave, Zakon o savjetima mladih te Odnosi izvršnih čelnika, predstavničkih tijela i savjeta mladih.

Pri izradi programa Obuke nismo se rukovodili isključivo teorijom i zakonskim odredbama već smo željeli osigurati trajnu platformu za razmjenu iskustava i dobrih praksi koje mladi iz savjeta mladih, i brojnih organizacija koje rade s mladima, mogu razmijeniti i podijeliti sa svojim kolegama.

Provođenje Obuka nastavlja se u 2019. godini, a interes za održavanjem jedne od njih u vašem gradu možete izraziti na info@udruga-gradova.hr.